Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens chockbesked - generaldirektör som vilseför riksdagen får fortsätta till 2018

/

Regeringen beslutade under torsdagen att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson ska fortsätta sitt förordnande till 31:a augusti 2018. Beskedet är ett överraskande ställningstagande av regeringen. Nu skickas oroväckande centralistiska signaler om att man backar upp en generaldirektör som obstruerat i insynsrådet och ljugit för riksdagen.

Annons

Samme generaldirektör har redan tre gånger i år kallats till Skatteutskottet för att förklara sig, utan att leverera ett underlag till nedläggningsbeslut av 11 skattekontor som står i strid med gällande förordningar. Dessutom var fackförbundet, med en tidigare socialdemokratisk minister i spetsen, motståndare till att Hansson fick förlängt.

Det är också en generaldirektör vars avgång krävts av socialdemokratiska riksdagsledamoten Raimo Pärssinen från Gävleborg och Centerpartiets Helena Lindahl från Västerbotten. I ett pressmeddelande från Skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) döljs inte missnöjet:

– Uppenbarligen ser regeringen inte problemen och det är för mig helt obegripligt att man blundar när en myndighet inte följer politiska beslut och föreslår avvecklingar och centralisering i strid med det förordnande för regional tillväxt som finns, säger Per Åsling.

Ledarsidan kan i dag avslöja två graverande omständigheter kring förlängningen av Ingemar Hanssons förordnanden. Personalen på Skatteverket har motsatt sig förlängning och fackförbundet ST, med förre demokrati- och förvaltningsminister Britta Lejon (S) som förbundsordförande har protesterat. Det uppger källor med insyn i ST för ledarsidan, även om fackförbundet inte officiellt kommenterar frågan.

Den andra graverande omständigheten är att regeringen förlänger förordnandet två veckor efter att Ingemar Hansson vilseförde Skatteutskottets ledamöter i riksdagen. I utfrågningen 1:a oktober anförde Hansson att färre än 16 procent av Skatteverkets anställda fanns i Stockholm.

Den siffran är gravt förledande genom att den kommer fram om man blandar äpplen och päron.

Enligt uppgifter från Skatteverket som ledarsidan begärt ut hade myndigheten den sista september i år 10752 anställda. Av dessa tillhör 1734 personer region Stockholm (Solna men även Södertälje). Tar man siffrorna så enkelt blir det (något fler än) 16 procent. Men det Hansson inte berättar då är att även huvudkontoret finns i Stockholm, och räknar man in det så har myndigheten 2884 anställda i Stockholm. Det motsvarar 27 procent av myndighetens anställda, alltså långt mer än Hanssons 16 procent och en betydligt större andel än vad Stockholms län utgör av riket (22,5%).

Räknar man bort huvudkontorets 1136 anställda så är Stockholms andel 18 procent. Slutsatsen kan inte bli annat än att Hansson genom en aktiv handling vilseförde ledamöterna i utskottsutfrågningen.

Hansson har också varit tydlig med att han avser slutföra de hårt kritiserade nedläggningarna av ytterligare nio skattekontor, däribland Hudiksvall, bara den statliga utredning som civilminister Ardalan Shekarabi (S) tillsatt inte bakbinder honom helt.

Det är ett nedläggningsbeslut som delar av Sverige utanför tullarna betraktar som en abdikation av statens roll och en symbolisk krigsförklaring.

I det läget ser finansminister Magdalena Andersson till att ge sin förre chef Ingemar Hansson förlängt förordnanden. Ett beslut som i ljuset av Shekarabis utredning om de statliga jobbens placering får betraktas som en djupt deprimerande signal om regeringens färdriktning och de interna styrkeförhållanden i regeringen.

Finansdepartementet kör över de goda krafterna med andra ord. Det är en signal att ta på allvar för alla som värnar om Sverige utanför Stockholm, oavsett partibakgrund.

Finansminister Magdalena Andersson har getts möjlighet att motivera beslutet kring att förordnandet förlängs trots avgångskrav och det stora missnöjet, men har hittills inte återkommit.

Fler ledare om Skatteverket

2:a oktober: "Skatteverket sviker sitt myndighetsansvar"

29:e september: "Tredje utfrågningen av obstruerande chef i Skatteutskottet"

26:e augusti: "Öppet brev: Anser Skatteverket att det här är god förvaltningssed och moral"

30:e juli: "Fjärde försöket att få Hansson att lägga korten på bordet"

24 juli: "Varsågod regeringen, toppskälen att sparka GD:n"

23 juli: "Åtta goda skäl att sparka Skatteverkets GD"

7:e juli: "Skattverket försöker ge Mora & Åmål dödsstöten"

23:e juni: "Skatteverket viker sig inte för riksdagen"

18:e juni "Åsling kallar in gd:n till utskottet"

9:e juni: "Skatteverket fortsätter nedläggningen"

12:e maj: "Skatteverkets fortsatta agerande inger oro"

28:e april: "Skatteverket, Äntligen!"

24:e april: "Dragkampen om Skatteverket, fel ministrar kritiska"

23:e april: "Fullständigt oacceptabelt av Skatteverket"

18:e april: "Nu ökar trycket på Skatteverket"

17:e april: "Pärssinen: Förtroendet är förbrukat"

15:e april: "Ge Hansson sparken"

14:e april: "Liverapportering från landsbygdsdebatt"

13:e april: "Landsbygden äntligen på agendan"

11:e april: "Upp till Skattekamp"

26:e mars "Krissamtal behövs om de statliga jobben"

Mer läsning

Annons