Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker moraliserar i stället för att reformera

/

Det har varit en sommar fylld av moraliserande.

Annons

Efter att en psykolog på Arbetsförmedlingen ondgjort sig över ungdomar som inte kom på sina möten, konstaterade Birgitta Ohlsson (FP) att hon skämdes över hur bortskämda ungdomarna var.

Detta följdes upp av statsminister Stefan Löfven (S) som i Almedalen talade under parollen Gör din plikt, kräv din rätt. Det har blivit allt mer uppenbart att denna typ av moraliserande kommer att bli en bärande del av Socialdemokraterna under Löfven.

Moraliserande framstår som en symbol för politiker som gett upp alla reformambitioner. Antalet människor som anser att de inte har något ansvar för sin egen försörjning lär vara försvinnande litet.

Kanske är det rentutav så att de aktuella ungdomarnas skepsis till Arbetsförmedlingen är en sund reaktion på vad exempelvis Folkpartiet länge påpekat – att myndigheten inte längre förmedlar några jobb.

Att som Löfven tala om att fler borde ha modet att starta företag och byta yrke är förstås sympatiskt. Men politik är inte att gnälla, utan att genom reformer göra det enklare att hitta sätt att försörja sig på.

För det saknas knappast utmaningar i den ekonomiska politiken. Robotiseringen förstärker behovet av att stimulera framväxten av nya jobb. Det ställer också krav på både trygghetssystem och utformningen av skatterna. Samtidigt lider vi av en sedan decennier tillbaka eftersatt infrastruktur. Över allt detta hänger hotet om en bostadsbubbla som spricker. Det är i många fall komplexa frågor.

Kanske är det inte folket som flyr från ansvar, utan politikerna.

Mer läsning

Annons