Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Centergrönt är det nya svarta

Annons

Här kommer en spaning i all enkelhet, om tilltaget tillåtes. Centergrönt tycks ha blivit det nya svarta.

De starka opinionssiffrorna kan vi lämna därhän, eftersom de till dels är en återspegling av en M-kris som en vacker dag kommer att vara över. Vi kan också bortse från det unga framtidsinriktade lagbygget, som ledarsidan tidigare har kommenterat. Jag talar inte ens om partiets stora satsning på välfärdens kärna, eller om andra budgetnyheter som kan gå hem i stugorna. Nej, det handlar alltså om något så ytligt och svårfångat som att Centerpartiet tycks ha blivit inne.

På senare tid har flera inflytelserika sociala medier-profiler och samhällsdebattörer kommit ut som blivande centerväljare och i vissa fall till och med som partimedlemmar. Först ut var Moa Berglöf, som under åtta år var Fredrik Reinfeldts (M) talskrivare.

Moa Berglöf har en bakgrund som talskrivare och politisk sakkunnig åt Fredrik Reinfeldt (M), men i dag är det Annie Lööfs C som lockar.

I en ledarkrönika i Sydsvenskan (3/7) meddelade Berglöf att hon inte längre kände sig hemma i Moderaterna och att hon därför blickade mot det parti som anförs av Annie Lööf, "en småländska som orkar hålla fast vid sin övertygelse i både mot- och medgång och vågar stå upp för öppenhet och mångfald". Det som en gång i tiden drog henne till M för henne nu mot C, förklarade Berglöf, som ibland har beskrivits som "myshöger" tack vare sin allmänt respekterade stil och ton.

Nyligen kom även den riviga och rättskaffens kulturskribenten Margit Richert ut på motsvarande sätt. "Det här är dagen jag inte längre tänker tiga. Jag tänker verka för C i det kommande valet, för det är det enda högerparti som försöker bygga mer än att riva", skrev Richert i sin offentliga motivering. Hon betonade även att det centerpartistiska partiklimatet var lockande i sig, samt att C framstod som pålitligt.

Margit Richert är kulturskribent och nybliven medlem i Centerpartiet.

I veckan gjorde Richerts make, den humoristiske spänningsförfattaren Thomas Engström som skrivit bland annat "Öster om avgrunden", henne sällskap. Även Engström lovordade C på ett sätt som borde göra vilken kommunikationschef som helst alldeles pirrig.

För Engström var valet av C ett politiskt vägval, men det var mer än så: "Om det är något som fått upp mina ögon för Centerpartiet så är det de yngre förmågorna. Varje gång jag pratar med en ung centerpartist fylls jag av hopp för människosläktet. Det är nyttigt för en gammal dyster cyniker som mig, och det bådar förbannat gott för framtiden", förklarade författaren.

Författaren Thomas Engström är mest känd för sina spänningsromaner. I veckan kom han  ut som centerpartist.

Visst, sociala medier är inte allt och Moa Berglöf, Margit Richert och Thomas Engström är bara tre väljare, men för Centerpartiet är det likväl en styrka att partiet har byggt upp denna attraktionskraft. Och att förknippas med populära profiler med starka nätverk är givetvis en tillgång för vilket parti som helst.

Man vill gärna tro att rörelsen mot C handlar om ideologi och politik, men det är nog inte hela förklaringen. I tider av hårdnande samtalsklimat strävar centerpartisterna fortfarande efter att hålla god ton. De sociala mediernas riktiga råskinn bland politikerna, de som suddar ut gränser och lyfter upp sig själva genom att trycka ned andra, återfinns inte hos C, och att det förhåller sig så är inte en slump. Centerpartiet har sett till att det har förblivit så, och för detta belönas man nu.

Om vi dessutom betänker den air av folklighet som Centerrörelsen alltjämt och på goda grunder har, klarnar bilden än mer. Centerpartisterna bullar upp, bjuder till och välkomnar in som de alltid har gjort. Och nu är partiet dessutom hett och inne.

Inte konstigt att folk känner sig hemma.

Mer läsning

Annons