Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Hultqvist, här är önskelistan till försvaret!

/
  • Kommer tomten i år, och vad har försvarsminister Peter Hultqvist (S) i säcken?

Ledarredaktionen har kommit över ett brev adresserat till Försvarsminister Peter Hultqvist (S) från Svea. Brevet publiceras här i sin helhet:

Annons

Jultomten, c/o Peter Hultqvist, Rosenbad

Hej Tomten!

Jag har ätit min gröt var dag, varit en snäll flicka och inte bråkat på skolgården som han den där Ivan. Eftersom jag inte fick vad jag önskade till min födelsedag 6:e juni, ett fullt finansierat försvarsbeslut, så hoppas jag att tomten är betydligt snällare.

Min lilla julklappslista är faktiskt blygsam. Jag har tagit bort det jag önskar mest just nu, som 2 procent av BNP:n till försvaret 2020, istället för 1 procent, och medlemskap i Nato. Jag har förstått att även Tomten har sina begränsningar att klara av julklappar.

Önskningarna är listade utan några större inbördes ordning. Det går bra också att komma med presenter före själva julafton, så tomten behöver inte vänta…

Listan:

En check på 11 miljarder kronor, för att kunna uppfylla tidigare beslut och försvarsberedningens förslag.

Att beredskapskrediten används för att göra inköp av ammunition, drivmedel och reservdelar samt genomföra eftersatt underhåll och hålla hög övningsverksamhet.

Få tydliga planeringsanvisningar för civilt försvar på plats.

Stärkta resurser för beredskap som rör energi, drivmedel och livsmedel.

Större uppdrag med mer resurser till MSB för psykologiskt försvar.

En utredning om en civilbefälhavare vid samhällsfara.

Fler soldater omgående. Rekryteringarna har misslyckats och alliansregeringen tänkte sig att det skulle vara ok med personer som är tidvis tjänstgörande. Men få arbetsgivare tänker så eftersom det är dyrt att nyanställa. Därför behövs en värnpliktsmodell som exempelvis Norge, men det tar väl några år därför behövs snabba lösningar också.

En kraftigt förstärkt underrättelsetjänst, gäller både FRA och MUST.

Krigsbaser till flygvapnet. Ett flygvapen som bara kan lyfta en gång utgör ingen hög tröskelförmåga. Och förresten, låna inte ut mina plan till någon annan i en industriaffär. Jag behöver dom!

Robotar, både för sjömål och markmål för att kunna bekämpa mål på långdistans.

Patriotsystemet för att förstärka luftvärnet.

Trupp på Gotland omgående. Låt förband öva och rotera på ön tills permanent trupp finns på plats.

Behåll Stockholm och Malmö som korvetter och stoppa degraderingen till vedettbåtar. För marinen vore det ett trendbrott med en ökning av resurserna med 20 procent. Billigare än så går det inte att öka flottan.

Återför all direkt logistik som handlar om lagerhållning, transporter, reparationer och ammunitionshantering till Försvarsmakten Låt FMV syssla med uppdragen åt Försvarsmakten. Det borde dessutom spara rätt rejält med pengar som kan användas till att uppfylla mina andra önskningar.

Hälsningar, med önskan om en God Jul!

Svea

För att hjälpa Svea att få fram julklappslistan till Rosenbad så kan du gärna skriva ut texten, lägga den i ett brev och skicka till Tomten c/o Peter Hultqvist, Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm. Det går också bra att kopiera texten och skicka det via e-post.

Redaktörens tillägg: En del av Sveas önskningar landar egentligen rent formell på andra ministrar, som till exempel hos Inrikesminister Anders Ygeman. Men Ygeman liksom finansminister Magdalena Andersson får betraktas som att de ingår Jultomte Peters team. Vi får hoppas att Svea får sina julklappar...

Läs mer om Säkerhetspolitik & Försvarspolitik från Patrik Oksanen:

Här är utmaningarna för söderhamnsflygaren från Gnarp som blir ÖB

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Så kan försvarsbudgeten finansieras

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig

Mer läsning

Annons