Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna räcker inte - flera tusen blir utan bredband i länet

/

Jordbruksverket har felkalkylerat kostnaderna för bredbandsutbyggnaden. Tanken var att 3,7 miljarder kronor till bredband på landsbygden skulle räcka till långt fler än vad det faktiskt gör.

Annons

I stället för 148 000 hushåll, kan det bli under 100 000. Gävleborg är ett av de hårdast drabbade länen. Här blir mer än vartannat tilltänkt hushåll utan skriver ATL.

Ledare: Regeringens mål räcker inte - riktigt snabbt bredband behövs överallt

Det handlar om 3277 hushåll, många av dessa i Hälsingland. Beskedet är ett bakslag, både för hela landet ska leva och av rättviseskäl. För att kunna bedriva moderna företag måste den grundläggande infrastrukturen fungera när det gäller uppkoppling. Och frågan är långt viktigare än att kunna kolla på Netflixfilmer.

Uppkoppling är i dag så grundläggande att till och med Skatteverket är beredd att torpedera företag som inte kan ha elektricitet eller uppkoppling, som fäbodfallet i Dalarna.

Konsekvensen av att bredbandsutbyggnaden stannar av på landsbygden blir i dess förlängning "näringsfria zoner" där uppkopplingsskugga råder.

Läs mer: Insändare - två hot mot bredband på glesbygd

Här har bredbandsminister Mehmet Kaplan (MP) ännu en misskött fråga. Även om ministern inte personligen kan ta ansvar för att Jordbruksverket räknar fel så har nu Kaplan inte bara en massa bostäder att fixa, han behöver ordna bredband också. Regeringens mål är att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till (snabbt) bredband till år 2020. Redan tidigare har det funnits en oro och kritik om att regeringen Löfven har satt upp ännu ett mål utan att backa upp genomförandet. Den kritiken och oron minskas inte av Jordbruksverkets besked om felräkningen.

I dagsläget finns det få skäl att känna någon optimism om att Kaplan kommer att leverera i enlighet med mål. Den som vill ha bredband på landsbygden får nog börja be till högre makter...

Läs mer: Kulturen behöver inte MP:s pekpinnar

Mer läsning

Annons