Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partierna verkar vara enerverande bekväm med den politiska låsningen

/
  • Bostadsminister Peter Eriksson håller en pressträff om regeringens bostadspolitik.

Under måndagen briserade så nyheten att Alliansen lämnar de blocköverskridande förhandlingarna om bostadspolitiken.

Annons

Motivet menar man är att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet saknat den politiska viljan att presentera de reformer som behövs för att få fart på bostadsbyggandet. Regeringen kontrar å andra sidan med att Allianspartierna aldrig ville ingå en överenskommelse om bostadspolitiken. De borgerliga satt bara av tiden.

Eller som bostadsminister Peter Eriksson uttryckte sig:

– Man kan visa en åsna till källan men man kan inte tvinga den att dricka.

I grund och botten verkar konflikten stå mellan två ideologier; avreglering eller subventionspolitik. På vänsterkanten, S, MP och V är man obotligt förtjust i olika former av subventioner och bidrag. Frågan är om den strategin någonsin har fungerat. Subventionspolitiken för att få fart på bostadsbyggandet har varit kritiserat en längre tid eftersom politiken endast göder byggherrarna som anpassar sina affärsmodeller till att tjäna in det lättfångade bidragsentreprenörskapet. Men någon bostadsexplosion på hyresmarknaden blir det inte. Vilket behövs.

Alliansen har å sin sida sannolikt tryckt på marknadshyror och andra former av avregleringar. Förslag som Socialdemokraterna omöjligt kan gå med på givet partiets uråldriga band till Hyresgästföreningen och LO.

Besvärande nog känns det som om både Alliansen och regeringen trivs i den uppkomna situationen. Alliansen kan attackera regeringen för att vilja för lite i bostadspolitiken – och regeringen kan täcka upp bristen på resultat med att Alliansen lämnade samtalen.

Ingen part behöver leverera någon ny skarp bostadspolitik under mandatperioden. Och båda parter kan slå sig för bröstet och skylla dagens problem på den andre. De rödgröna kommer få höra om en bristande förhandlingsförmåga och Alliansen kommer ställas till svars för att man inte accepterade subventionspolitiken,

Den bostadspolitik regeringen hittills presenterat bygger på att vi behöver utbilda fler snickare – så fler kan bygga! Att privatbostadsuthyrningen ska öka och att reglerna för uppskov ska förändras.

Det är naturligtvis glädjande om vi får fler snickare på den svenska arbetsmarknaden. Men det är tveksamt ifall privatbostadsuthyrning och förändring av uppskovsregler för att undvika inlåsningseffekter är vad som räddar den svenska bostadsmarknaden. Sannolikt inte.

Att skylla på varandra och befästa blockpolitiken är naturligtvis bekvämt för partierna själva. Särskilt Moderaterna och Socialdemokraterna. Då finns det ju något att diskutera nästa val.

Men vi andra väljer hellre bort den underhållningen framför konkreta resultat för bostadsmarknaden måste fungera. Därför borde bostadsminister Eriksson ringa upp åsnorna och försöka få till en nu förhandlingsomgång med ett mer mandat från regeringen som innebär större kompromissvilja.

Mer läsning

Annons