Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om Löfven skulle sluta som statsminister...här är favoriten!

/

Om man fullföljer Marcus Perssons tankegångar om att Stefan Löfven skulle agera statsmannamässigt och träda tillbaka för att möjliggöra för en bredare samlingsregering så är frågan vem som blir statsminister. I kulisserna finns näringsminister Mikael Damberg (S) som dock gjort lite väsen av sig. Han är också av vänsterfalangen betraktad som allt för mycket högersosse. I Löfvens regering finns tre socialdemokratiska ministrar som även av en C-märkt ledarsida får gott betyg.

Annons

Läs mer: Endast statsministerns avgång kan rädda flyktingpolitiken

Civilminister Ardalan Shekarabi ser problemen med statlig jobbflytt och myndigheternas stuprörslogik och har gett sig på att effektivisera staten. Hur han lyckas med regionbildningar och motverka centraliseringen är en annan historia, men ansatsen är lovvärd.

På Försvarsdepartementet styr kommunalrådet från Borlänge med fast och kunnig hand. Peter Hultqvist största problem är att slåss med finansen, MP-pacifister och ett försvar som sedan länge kört fast av soppatorsk. Men som försvarsminister är Hultqvist den bästa tänkbara.

Läs mer: Överenskommelse om flyktingkrisen viktig prestigefråga för Löfvenregeringen

Den största lyskraften har inrikesminister Anders Ygeman, som agerat korrekt, trovärdigt och varit trygg i en stökig och orolig tid. Trots att han anses tillhöra vänsterfalangen inom socialdemokratin är Ygeman en som har förtroende även i det borgerliga lägret vilket gör att han har förutsättningar att hålla ihop en bred samling. Med nästan 20 års riksdagserfarenhet och en bakgrund som utskottsordförande har Ygeman även den parlamentariska erfarenhet som Löfven saknar. Det är kunskaper som är avgörande i tider med osäkra majoriteter. Ygeman har bara en svårighet att hantera och som kan ställa till det för honom. Polisens stora missnöje och hotande konflikt måste desarmeras snabbt. Om Ygeman grejar det är han i mål.

Men att Löfven frivilligt träder tillbaka i nuläget är lika sannolikt som att vi kan åka längdskidor till helgen.

Läs mer: Polisen till arbetsgivaren: "Vi ställer bilen"

Läs mer: Svaret får inte pendla mellan kåkstäder och byggnormer

Mer läsning

Annons