Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om en månad kommer nästa vänsterbudget!

Regeringen kan visa upp en stor framgång på två år.

Annons

Statsminister Stefan Löfven under sitt sommartal i Stockholm på söndagen.

Det är inte mycket att vara stolt över, Stefan Löfven!

Ljudet knastrade, ekade och skar. När statsminister Stefan Löfven (S) äntrade scenen för sitt årliga sommartal i centrala Stockholm höll högtalarna på att krevera – och halvvägs in i mandatperioden är det lätt att börja hålla för öronen.

Bortsett från energiuppgörelsen i juni har det varit klent med framgångar för regeringen Löfven. Jobbmålet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 är politiskt dött. Välfärdsarbetare som socialsekreterare, sjuksköterskor och skolpersonal vittnar allt oftare om usla arbetsförhållanden. Regeringens löfte 3 600 fler platser på lärarhögskolan fram till 2021 är ingen satsning, utan ren smärtlindring.

Det faktum att regeringen i princip står och stampar på ruta ett bekräftades av Löfvens tal. Inledningen var i stort sett en upprepning av talet han höll på samma plats förra året. Den gången talade statsministern om orons sommar. På söndagen tog han upp problemen med sexuella trakasserier på festivaler och de senaste veckornas bilbränder.

Dom som tror att det är tufft att bränna bilar har fel, röt Löfven.

Dom som tror att det är tufft att bränna bilar har fel, röt Löfven. Trygghet bygger vi tillsammans, fortsatte han – i ett desperat försök att visa handlingskraft.

Partiledarnas sommartal utgör starten på den politiska hösten. Det är nu fluffiga Almedalsutspel om svenska värderingar, och testballonger som förra veckans S-utspel om tiggeriförbud, ska ersättas av reformer som faktiskt påverkar tillväxten. Om bara några veckor presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) budgeten för 2017.

Statsministerns tal i Vasaparken innehöll Löfvens obligatoriska vädjan om blocköverskridande samarbeten, men inget tyder på att Socialdemokraterna vill kompromissa i avgörande frågor. Varken gällande den låga sysselsättningen bland utrikes födda, det ökade behovet av prioriteringar i välfärden, eller rättsstatens svårigheter att upprätthålla lag och ordning i socialt utsatta områden, idkar S någon självkritik. I stället fortsätter man spinna vidare på den sjunkande ungdomsarbetslösheten, som till stor del kan förklaras med förändrade ungdomskullar.

För den som vill undersöka var Socialdemokraterna har sin lojalitet räcker det att bevittna valfritt S-arrangemang i dåligt väder. Regnet hade knappt börjat falla över Löfven innan floran av ombudsmannaparaplyn fälldes upp: ABF, Kommunal, Hyresgästföreningen.

Statsministern leder ett parti vars jobb- och bostadspolitik till stor del utformas av andra organisationer inom rörelsen. Därtill styr han en historiskt svag koalitionsregering, som är beroende av eftergifter till Jonas Sjöstedt för att få igenom sin ekonomiska politik.Stefan Löfven kan föreslå hur många blocköverskridande samarbeten som helst. Det blir ännu en vänsterbudget med höjda skatter på jobb och företagande.

Mer läsning

Annons