Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Spräng länsbojorna och släpp landskapen fria efter 400 år

Artikel 2 av 5
Regionindelning
Visa alla artiklar

Det finns en konstig del av diskussionen kring regionfrågan, att ”Svealand” skulle ta över identiteten. Inte ens 382 år av län har suddat ut landskapet Hälsingland, som varit en del av Hudiksvalls län, Västernorrlands län och Gävleborgs län. Varför skulle landskapsidentiteten försvinna i framtiden?

Annons

Dagens regionfråga handlar alltså inte om att stöpa om individer eller lokala kulturer, det handlar om att ge hela Sverige liknande förutsättningar.

Läs mer: Dags för Lööf och Shekarabi att få ihop det om regionfrågan

Storstadsregionerna har rusat före, resten av landet hamnar på efterkälke. Det handlar om tråkiga saker som vårdekonomi, infrastruktur, regional utvecklingskraft och kunna göra sin röst hörd i Stockholm och Bryssel. Det handlar om huvud, inte hjärta och själ. En effekt är också att den statliga förvaltningen kan bli mer effektiv tack vare regionindelningen och att vi nu kan få en ordning där regioner och stat till sist går i takt i stället för att ha ett 20-tal olika Sverigekartor.

Däremot har en av kritikerna rätt i en sak. När statens ståthållare i Uppsala, landshövding Peter Egardt, konstaterar att det blir svårt för en hövding i Svealand att vara nära och riktigt känna sitt område har han en poäng. Med en geografisk yta från Nyköping till Nordanstig så är det inte möjligt för en person att vara överallt.

Region Svealand är tänkt att bestå av framför allt i huvudsak landskapen Sörmland, Uppland, Västmanland, Närke, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland och så vill även Härjedalen komma med. Om man nu i regionreformens tid kan frigöra sig från gamla pålagda gränser så kan man frigöra landskapen genom att ge dessa en ny roll.

Läs mer: Svealand blir den nya storregionen i framtiden

Det kommer alltjämt finnas behov av en statlig funktion som kan representera ute i bygderna, lyssna på folk och klippa band. Det handlar om en funktion där det personliga förtroendet också kan samla identiteten, sammanfatta den lokala rösten hos flera kommuner, näringsliv och intresseorganisationer och föra den vidare in i staten.

Dellensjöarna. Ge Hälsingland ett landskapsråd.

Det naturliga är då att bygga på de historiska identiteter som finns, utifrån landskap. Idag finns bara en gävleborgare och det är landshövdingen. I framtiden kommer det bara att finnas en svealänning, det är landshövdingen.

Som landshövdingens biträden skulle ett landskapsråd per landskap fylla den felande länken mellan den lokala identiteten och den statliga länsindelningen. Dessutom kan landskapsråd vara en samtalsresurs för det politiska regionstyret när det gäller lokala frågor.

Läs mer: Decentralisering fråga för framtida framgång

Så låt oss nu spränga länsbojorna, släpp landskapen fria efter nästan fyrahundra år och låt hälsingar, gästrikar, närkingar, dalfolket, upplänningar, västmanlänningar, sörmlänningar och härjedalingar mötas på sveatinget.

Tillsammans bygger vi framtiden.

Alla artiklar i
Regionindelning
Annons