Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: "Senator Cruz, skicka oss en ambassadör!"

/

Bäste senator Cruz!

Annons

This text is also published in an English version - read it here.

Först och främst mina gratulationer till segern i det republikanska primärvalet i Iowa. Jag förstår att du nu har fullt upp med att kampanja i New Hampshire för att nå ditt delmål, att bli ditt partis presidentkandidat. Men jag skriver till dig i din egenskap som senator för delstaten Texas, i ett ärende som berör även mitt Hälsingland, Sverige och Norge. Ja, i förlängningen också säkerheten i Östersjöområdet och den viktiga transatlantiska relationen mellan Europa och USA.

Av skäl som säkert är logiska för en Washington-insider, så har du i din roll som senator valt att blockera president Obamas kandidater till ambassadörsposterna i Stockholm och Oslo. Jag har förstått att det har något med Iranavtalet att göra, samt kanske också något om att namnge en gata i Washington efter en kinesisk dissident, vilket är vällovligt, och säkert fler saker jag inte riktigt förstått.

Läs även: Bland majsfältens vinnare och förlorare i Iowa

Däremot har jag förstått att i ett läge när den politiska temperaturen ökar i Europa med kalla östliga vindar från Moskva så är det inte ett bra tillfälle att vara utan ambassadörer i nordiska länder.

Dessutom finns det många bilaterala band att utveckla mellan Sverige och USA när det gäller handel och teknologi. Under året går ju TTIP in i ett avgörande skede och ett stärkt transatlantiskt partnerskap mellan EU och USA är bra för ekonomin på båda sidor av Atlanten. Med en gemensam ekonomi på uppemot 40 triljoner dollar kan vi också sätta globalt avtryck på bland annat konsumentstandarder.

Läs mer: Så blir världen 2016

Som en vän måste jag också påtala att inte tillsätta ambassadörsposterna skadar USA-bilden. Tyvärr blir det lite mycket ”käbbel-varning” i våra ögon.

Det är ju inte heller som så att USA saknar en kvalificerad ambassadörskandidat. Azita Raji nominerades redan i oktober 2014 och hennes hearing i senatens utrikesutskott i somras var ju okontroversiell. Raji skulle bli den första kvinna som är USA:s ambassadör i vårt land, en viktig milstolpe eftersom vi värdesätter jämställdhet. Dessutom är ju Raji född i Iran, och Sverige har ju en inte obetydlig iransk diaspora.

Flyktingkrisen har som du vet satt ett stort tryck på Europa och särskilt Sverige. Vårt landskap Hälsingland har tagit stort ansvar med att ta emot flyktingar, men vi har också mycket att lära av USA när det gäller integration och att få människor från andra kulturer snabbt i arbete. Där kan en ambassadör med en bakgrund i Mellanöstern bidra till arbetet med viktig kunskap genom djupare förståelse för utmaningen.

Jag hoppas att du ser den större bilden och värdesätter den varma och historiska relationen mellan USA och våra nordiska länder, och därför ser till att vi snart kan få välkomna madam Raji som extraordinär och plenipotentiär ambassadör i Stockholm.

Med vänliga hälsningar

Patrik Oksanen

politisk redaktör Hudiksvalls Tidning / helahalsingland.se

Läs mer. Hillary Clinton behöver inte vara bäst för Sverige

Intresserad av säkerhetspolitik?

Lyssna på Podd 72 här. Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten (samt samtalet med utredaren Annika Nordgren Christensen)

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons