Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Centerpartiet tar från SD och V

SCB:s stora mätning bekräftade trender hos andra mätinstitut: Kristdemokraterna under spärren, SD näst största parti, Moderaternas tillbakagång och Centerpartiets framgångar.

Annons

Bild från

Centerpartiets 11,3 (med en felmarginal på ± 0,6) procent är anmärkningsvärd och en historisk framgång för partiet som haft en lång vandring sedan Fälldins storhetstid.

Särskilt intressant är att titta på förändringen jämfört med novembermätningen. C ökar med 4,2 procentenheter. Det är den överlägset största ökningen sedan november. Och Centerpartiet är det enda parti som gör nettovinster mot Sverigedemokraterna. Det strider mot konventionell visdom.

För Moderata partistrateger som hoppades på att Kinberg Batras utsträckta hand skulle locka väljare tillbaka från SD måste det vara ett av de mest överraskande utfallen. C tar även väljare från Vänsterpartiet (och förstås från M, L och gruppen osäkra).

Centerpartiet är idag ett mittenparti som lockar väljare från båda kanterna. En tydlig politik, långsiktiga mål och en stark partiledare i Annie Lööf kan alltså ge båda extremerna en match.

Det är ett glädjande och hoppfullt besked inför valrörelsen 2018.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Mer läsning

Annons