Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya region Svealand har koll på kassan trots att Dalarna är med

/
  • Indelningskommitténs Barbro Holmberg (S) och Kent Johansson (C) är på god väg med att få ihop ljusblåa Svealand på kartan.

Den nya Svealandsregionen som just nu diskuteras med sex regioner/landsting som samtalspartners är en ekonomiskt stabil region. Det visar en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort av det preliminära resultatet för 2015. Lägger man ihop resultaten så går Svealand med överskott på 366 miljoner kronor.


Läs mer: Att framtidsministern svävar på framtiden för regionfrågan är dåligt politiskt ledarskap

Annons

Överskotten finns hos Sörmland, Västmanland, Örebro och Gävleborg medan Uppsala och Dalarna går back.

Av den hittills förda regionala debatten så är det Dalarna som uppvisar starkast motstånd mot en större region. I Dalarna väger argument som nostalgi och rädsla för att bli förlorare tungt när debatten handlar om känslor istället för förvaltningspolitik.

Debatten i Dalarna sker heller inte utifrån någon egen ekonomisk styrkeposition. Under flera år har Dalarna gått back och är ensamma i landet med negativt eget kapital. Och 2015 var inget undantag på förlustraden.

I den troliga Svealandsregionen är det Dalarna som går mest back per invånare. Där Gävleborg gör ett plus per invånare på 195 kr så är underskott per mas eller kulla -352 kr.

Läs mer: Decentraliserat är nyckeln till framgång för regionfrågan

Men Dalarna till trots är Svealand en ekonomisk stabil region vilket gör att samtalen mellan parterna kan ske i en komfortsituation, särskilt om man jämför med Norrland där det totala underskottet är -599 miljoner kronor.

Just nu för indelningskommitténs förhandlingspersoner diskussioner med de olika samtalsgrupperna för att redan till sommaren kunna ge besked om vilka regioner som kommer att kunna bildas till efter nästa val.

Regionförändringarna föreslås efter att Sverige dragits isär genom att de tre starka storstäderna gått före och bildat stora regioner som lobbar till sig infrastruktursatsningar och utvecklingsinsatser medan övriga landet är fragmenterat. Dessutom är det svårt att upprätthålla en likvärdig sjukvård med asymmetriska regioner.

För statens del så har bland annat flyktingkrisen visat att den statliga regionala indelningen av myndigheter är alldeles för komplex med 25 olika organisationer. För att fungera bättre behöver Sverige ha en rationellare styrning.

Rätt genomförd kan regionerna öka decentraliseringen och statlig makt kan flyttas närmare medborgarna. För att nå framgång behövs både politisk ödmjukhet från alla inblandade parter och en insikt att regionprocessen inte är ett nollsummespel utan faktiskt handlar om att vinna tillsammans.

Och den insikten är alltid lättare att nå än att den första diskussionen måste handla om hur man får budgeten i balans. Det talar för att Svealandsregionen blir verklighet redan efter valet 2018.

Läs mer: Svealand blir vår nya storregion i framtiden

Mer läsning

Annons