Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu räcker inte ens Magdalena Anderssons vänskap för att rädda Skatteverkets generaldirektör

Regeringen behöver skilja generaldirektör Ingemar Hansson från uppdraget att leda Skatteverket. Det är ett krav som många nu framför efter att Skatteverket ertappats med märkliga turer kring kompisinformation i samband med Uppdrag Granskning

Annons

Det är inget nytt krav från den här ledarsidan, första gången det framfördes var 15:e april 2015 med anledning av Skatteverkets nedläggningsförsök av nio skattekontor bland annat i Hudiksvall, Ludvika och Lycksele. Det efter att man ignorerat förordningen från 2007 om att beakta decentralisering av verksamheten.

Skatteverkets generaldirektör Ingmar Hansson

Det är inte bara ledarsidan som krävt avgång, även riksdagsledamöterna Raimo Pärssinen (S), Helena Lindahl (C) och Anders Ahlgren (C) finns bland de som tidigare har framfört samma sak.

Men Hansson har suttit i orubbat bo, trots en nationell storm där skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) kallat in Hansson till flera utskottsförhör i riksdagen och där det var till sist civilminister Ardalan Shekarabi (S) och statsminister Stefan Löfven (S) som satte stopp för nedläggningsplanerna genom en debattartikel i DN Debatt.

Istället valde regeringen, minst sagt överraskande, att mitt i kritikstormen i höstas att förlänga Ingemar Hanssons förordnande till sista augusti 2018.

Det kommenterades då så här på ledarsidan:

"Ledarsidan kan i dag avslöja två graverande omständigheter kring förlängningen av Ingemar Hanssons förordnanden. Personalen på Skatteverket har motsatt sig förlängning och fackförbundet ST, med förre demokrati- och förvaltningsminister Britta Lejon (S) som förbundsordförande har protesterat.

Det uppger källor med insyn i ST för ledarsidan, även om fackförbundet inte officiellt kommenterar frågan. Den andra graverande omständigheten är att regeringen förlänger förordnandet två veckor efter att Ingemar Hansson vilseförde Skatteutskottets ledamöter i riksdagen.

I utfrågningen 1:a oktober anförde Hansson att färre än 16 procent av Skatteverkets anställda fanns i Stockholm. Den siffran är gravt förledande genom att den kommer fram om man blandar äpplen och päron. "

En orsak till förlängningen finns i att finansminister Magdalena Andersson haft orubbat förtroende för sin verkschef. Skatteverket lyder under finansministern, och Magdalena Andersson var tidigare överdirektör på just Skatteverket med Ingemar Hansson som närmaste chef.

Men efter onsdagens avslöjande att Skatteverkets högsta ledning meddelat en person som granskades av SVT:s Uppdrag Granskning att journalisterna begärt ut handlingar om denne person lär det bli svårt för Magdalena Andersson att försvara generaldirektören. Detta eftersom förtroendefrågan just nu handlar om vänskap. Och vännen var ingen vanlig vän utan en tidigare kabinettssekreterare.

Aftonbladet berättar om SVT:s kommande publicering och att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektören Helena Dyrssen bestämde sig för att ringa sin tidigare kollega från Rosenbad, förre kabinettssekreteraren Frank Belfrage, om att hans personliga uppgifter som lämnats ut till Uppdrag Granskning.

Förutom att allas likhet inför lagen inte har följts, gamla regeringskanslikompisar som ledningen (enligt Uppdrag Granskning) umgås med privat får särbehandling, så hamnar fokus återigen på omdömesfrågan hos Skatteverkets högsta ledning.

På Skatteverkets eget intranät försöker Helena Dyrssen försvara sig med att man i detta "mycket speciella fall" fått information om frågan från presstjänsten, att det inte rörde sig om ett aktuellt granskningsfall utan var avslutat sedan tidigare och att hon tänkte fel när hon ville informera sin vän Belfrage, som hon aldrig fick tag på:

"Då i stunden såg jag det inte som någon större sak, vilket givetvis var fel av mig. Jag är inte stolt över att ha bidragit med ett exempel på hur svårt det kan vara att som statstjänsteman bete sig på ett korrekt sätt i alla lägen. Det är en utmaning vi alla har i vårt jobb och som många, många här på Skatteverket sköter med bravur. Som överdirektör ska jag givetvis göra detsamma och mer därtill. Jag vill därför be om ursäkt för mitt agerande i det här fallet. Det blev fel."

Om Dyrssen och Hansson har gjort formella fel annat än att visa prov på dåligt omdöme i förhållanden till likabehandlingsprincipen och Skatteverkets egna chefskrav som att "...visa god självkännedom, personlig mognad och empatisk förmåga samt vara en god förebild" är inte klarlagt. Med stor sannolikhet kommer både Hansson och Dyrssen att anmälas, antingen av medborgare eller medarbetare, till internutredningsfunktionen IUF som får pröva fallet.

Att man haft ringa aktning för regelverk som styr verksamheten är alltså inget nytt, men nu har Skatteverkets högsta ledning genom sitt agerande även fått på sig storstadspressens ögon. Eva Franchell på Aftonbladets ledarsida kräver nu ledningens avgång i en text där hon skriver:

"För vem kan lita på Skatteverket efter det här? Det handlar om myndigheten som kräver att varenda svensk på heder och samvete ska lämna korrekta inkomstuppgifter. Skatteverket är själva förutsättningen för Välfärdssverige och om tilliten rubbas riskeras viljan att betala skatt.

Ledningen för Skatteverket måste vara korrekt, ja helt oförvitlig, och kan inte särbehandla någon. Nej Skatteverkets nuvarande ledning kan inte sitta kvar."

Och nej, Skatteverkets nuvarande ledning kan inte sitta kvar. Lika lite idag som för ett år sedan. Men när trycket nu ökar även från storstadspress och socialdemokratiska ledarsidor så är priset på väg att bli alldeles för högt finansminister Magdalena Andersson (S). Det är hög tid att byta ledning på Skatteverket.

Mer läsning

Annons