Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer Högskolan till dig

Om inte studenterna kommer till lärosätena så får väl utbildningen komma till studenterna.

Annons

Ungefär så tycks resonemanget gå i Gävleborgs län efter att i decennier fått finna sig i att inta den trista jumboplatsen: Landets lägsta utbildningsnivå. Nu har ansvariga tröttnat på sakernas tillstånd och tänker bege sig till Stockholm för ministeruppvaktning.

Faktum är att man sätter högre tilltro till den rödgröna regeringen, än till tidigare utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Varför? En socialdemokratisk högskoleminister kanske är mer pragmatisk; utbilda hälsingar och gästrikar till det som efterfrågas på den lokala arbetsmarknaden, i stället för att ge näring till drömmar om rymdforskning, hjärnkirurgi eller Dramatenskådespeleri.

Varför det skarpa läget infunnit sig precis nu beror förmodligen på att arbetsgivarna inte hittar den kompetenta arbetskraft de behöver. Bristen hos offentlig sektor är 47 procent (!) och hos de privata arbetsgivarna saknas 27 procent av kompetensen.

Även om det ofta känns som ett rop i öknen varje gång frågan uppmärksammas så får jag tillstå att initiativet förefaller vettigt. I alla fall ur ett regionalt perspektiv.

I korthet går ministeruppvaktningen ut på att Högskolan behöver fler utbildningsplatser, som ska förläggas på distans, så kallad lärcentraverksamhet. Bor studenten i Ljusdal, ska hen kunna plugga i Ljusdal till sjuksköterska, förskolelärare eller socionom – det vill säga fylla sin plats i de så kallade bristyrkena.

Länets blivande studenter blir ofta utkonkurrerade då söktrycket är högt till Högskolan i Gävle. Studenter som kommer från Skövde eller Lund, stannar sällan kvar när de är färdigutbildade. På det här sättet blir det en win-win-situation: Länet höjer utbildningsnivån, unga människor får en utbildning som ger jobb och framför allt, de stannar kvar i Gävleborg. Förmodligen skulle konceptet kunna ha en avgörande roll för integrationsarbetet också.

Sandvik är ett exempel på ett internationellt företag, med enorma karriärmöjligheter, som har svårt att hitta kompetent arbetskraft till sina anläggningar i Sandviken. Men om du kommer från Söderhamn kanske inte steget är så långt till att bo i Gävle och jobba i Sandviken?

Försöksprojekt tillsammans med Campus Nyköping har också visat sig vara lyckade där 30 VVS-ingenjörer och elkonstruktörer utbildats i Bollnäs och Nyköping. Alla har fått jobb.

Det mest kontroversiella i uppvaktningens förslagskatalog kan vara att länet föreslås bli pilotprojekt där personer som befinner sig inne i bidragssystemen ska kunna behålla a-kassan, sjukförsäkringen eller socialbidraget och samtidigt komplettera sin gymnasieutbildning. Anledningen är att många struntar i att läsa vidare om de förlorar sina bidrag. Det är inte värt att ta studielån för, är det vanliga svaret. Det är väl tyvärr bara ett utslag av att när inga krav på motprestation finns, passiviseras människan. En pedagogisk uppgift blir förstås att förklara orättvisan som uppstår: Fortfarande lånar unga människor för att det är värt att utbilda sig.

Alla initiativ till att höja utbildningsnivån i länet är välkomna. Och kanske måste vi se krasst på vad högskolan i Gävle har för roll att spela. Men fortfarande kvarstår grundskolans ansvar att förbereda eleverna så väl att de kan komma in på önskad gymnasieutbildning. Att ge dem drömmar och självförtroende att de kan bli precis vad som helst. Där fallerar man i dag med tanke på hur betygsresultaten ser ut och högskoleförberedande programmens låga attraktionskraft.

De blivande hjärnkirurgerna och rymdforskarna får söka sig till andra universitet.

Mer läsning

Annons