Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har dörren till Nato öppnats på vid gavel

/

På Centerstämman i Falun togs natten till lördagen ett historiskt politiskt beslut. Centerpartiet säger ja till Nato. Efter ett par timmar lång och intensiv debatt klubbade landets Centerpartister att Sverige ska söka medlemskap i Nato. Röstsiffrorna i den avgörande omröstningen blev 273 för ett ja och 157 för ett nej.

Annons

Beslutet var väntat efter att partistyrelsen med bred majoritet sagt ja . När också den förberedande kommittén gav grönt ljus med samma breda stöd var den sena kvällsdebatten med över hundra talare egentligen en lång resa mot målet. Och det är många som likt förre landsbygsministern Eskil Erlandsson bytt fot senaste åren.

– Världen förändrar sig snabbt. Det kan komma en dag då vi behöver hjälp. Därför säger jag ja i dag, av solidaritetsskäl.

Nejsidans taktik var att försöka förhala beslutet genom att få ett beslut om en ny utredning, samma som skedde på partistämman i Åre 2011 när det var nära att Centerpartiet redan då sade ja till att Sverige ska söka medlemskap i Nato. I debatten hördes flera röster som argumenterade för ett nej och en utredning.

– Ett Natomedlemskap i Nato gör att vi tappar trovärdighet i freds- och nedrustningsfrågor, menade Magnus Larsson från Kalmar.

– Neutraliteten har tjänat Sverige väl, det behövs bättre förankring innan vi kan ta ställning i den här stora frågan, sade Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna.

– Jag är förundrad över att partistyrelsen kan ta ett beslut ett par veckor före stämman utan större debatt, menade Håkan Larsson från Östersund.

Men flera talare i debatten tyckte att det nu var hög tid att sätta ned foten, efter många års debatt i centerrörelsen.

– Nu är tid att sluta utreda, nu är tid att dra slutsats...Under Putins 15 år vid makten har Ryssland valt en allt mer aggressiv och oberäknelig väg, sade utrikespolitiska talesmannen Kerstin Lundgren under debatten.

– Det är tid att stärka den nordiska rösten i Nato, för fred och för säkerhet och förhoppningsvis en framtida nedrustning.

Daniel Bäckström är Centerpartiets riksdagsledamot i försvarsutskottet tryckte också på ett förändrat säkerhetsläge och att han fick inleda sin riksdagsperiod direkt med konsekvenserna efter fjolårets ubåtskränkning, vilket gjort att han landat i sitt ställningstagande.

– Jag har tagit ställning efter det här året att arbeta för ett Natomedlemskap.

Alfred Askljung, förbundsordförande för Centerstudenter, tog upp den aktuella hotbilden:

– Sverige är hotat, bombplan nära vårt luftrumme, ubåtar kränker vårt vatten och en ambassadör som hotar med krig. Mitt barndomssverige finns inte längre, vi är inte säkra länge. Jag är stolt över partistyrelsens förslag.

När Kristdemokraterna senare i höst, likt Centerpartiet, nu anpassar sin politik till en förändrad omvärld där alliansfrihetsbegreppet spelat ut sin roll genom EU:s Lissabonfördrag och den ensidiga solidaritetsdeklarationen uppstår en ny dynamik i svensk säkerhetspolitik.

Socialdemokraterna har varit med och fört Sverige in i Natos inre kärna där det enda som återstår är en ansökan om medlemskap. Nu ökar trycket på Stefan Löfven att visa ledarskap och ta Sverige in i Nato, tillsammans med Finland. Det bör helst ske under denna mandatperiod.

Läs mer om Säkerhetspolitik & Försvarspolitik från Patrik Oksanen:

Gärna ett Natobeslut, men först ett rejält försvar

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Peter Hultqvist, här är julklappslistan till försvaret!

Här är utmaningarna för flygaren från Gnarp som blir ÖB

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Så kan försvarsbudgeten finansieras

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig

Mer från Centerstämman

Marcus Persson: Stödet för DÖ är grundmurat i Centerpartiet

Ja till vattenkraftspengar

TV: Federley talar ut om SD-stormen

Karin Jonsson: Gubbigt val av musik i inledningstalet

TV- se hela invigningen och analyser av Sara Telde (DT) & Marcus Persson (ÖP)

Fem saker att ha koll på under Centerstämman

Patrik Oksanen: Gärna Nato, men först ett rejält försvar

Jens Runnberg: Från skräcksiffror till liberalt självförtroende när C-stämman ska öppna

Marcus Persson: Centerpartiet har en bergfast position som öppet och borgerligt miljöparti

Mer läsning

Annons