Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det inte längre struntprat – Clintons hälsa har blivit en faktor i valrörelsen

Tidigare har snacket om Hillary Clintons hälsa kunnat avfärdas som sexistiskt struntprat men ett videoklipp har nu gjort att hennes hälsa blivit en faktor i valrörelsen på riktigt.

Annons

Hillary Clinton vinkar glatt men någon timme tidigare kollapsade hon, något som nu diskuteras ivrigt i USA. Under måndagen visade det sig att hon lider av lunginflammation och har fått rådet att ta det lugnt ett tag.

Hillary Clinton har de senaste dagarna hostat, har amerikanska medier rapporterat om.

Det låter som ett skämt, hosta är knappast något man borde rapportera om, men faktum är att Hillary Clintons hälsa har stått i fokus under sommaren. Det har till och med skapats en hashtag på Twitter (#HillaryHealth) där hennes hälsa, mestadels i hånfulla ordalag, diskuteras.

Clinton ramlade för fyra år sedan i samband med att hon drabbats av svår maginfluensa vilket gav henne en liten blodpropp i hjärnan och hon tar blodförtunnande medicin för resten av sitt liv. Det är inte något ovanligt och heller inget som behöver betyda fortsatta hälsomproblem men används förstås ivrigt av hennes motståndare.

I augusti publicerade den konservativa bloggen Drudge report en bild där Clinton stöddes av medhjälpare efter att ha halkat på ett trappsteg. Liknande tramsrapporter har publicerats med jämna mellanrum, allt för att framställa den 68-åriga Hillary Clinton som bräcklig och klen.

Självklart har Clintons motståndare Donald Trump – för övrigt två år äldre än Clinton – mer än gärna spelat ut hälsokortet. I ett tal i augusti sa Trump att Clinton ”saknar den fysiska och mentala uthålligheten för att besegra IS och de många andra fiender vi har”.

De flesta har hittills förstås kunnat avfärda snacket om Hillary Clintons hälsa som överdrifter med en inte så liten underton av sexism.

Men när Hillary Clinton kollapsade under minneshögtiden för offren för terrorattackerna den 11 september – något som fångades på video – pratas det nu mer om hennes hälsa än någonsin tidigare. Clinton sågs mer eller mindre ramla in i en bil efter att ha lämnat högtiden i förväg.

Hennes stab såg inom blott någon timme till att få ut bilder på en leende och vinkande Clinton, till synes frisk och kry igen. Under natten mot måndagen kom sedan besked om Clintons hälsa. Hon behandlas med antibiotika för lunginflammation och detta i kombination med värme och för lite vätska orsakade kollapsen, enligt Clintons stab.

Läs mer: Hillary Clinton cancels California trip after pneumonia forces 9/11 ceremony departure

Bakteriell lunginflammation är inte en ovanlig åkomma och går vanligtvis över efter en antibiotikakur, något Clintonlägret nu gärna påpekar.

Men hjälper dessa lugnande ord?

Nu är det inte bara högljudda opinionsbildare från den amerikanska högern och konspiratoriska Trump-supportrar som sprider struntprat om Clinton. Plötsligt blev hennes hälsa en faktor i valrörelsen på riktigt.

Mer läsning

Annons