Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, Sverige går inte stärkt i en orolig omvärld efter vårbudgeten

/
  • Ygeman får loss en kvarts miljard till polisen, men det är långt från tillräckligt.

Regeringen presenterade vårbudgeten under onsdagen. För Patrik Oksanen lämnar regeringens budget mycket att önska när det gäller statens kärnområden. Men tänk om det varit annorlunda...

Annons

"Statsminister Stefan Löfven (S) samlade språkrören och partiledarna i Alliansen för ett hemligt middagsmöte i Sagerska palatset på lördagskvällen 2:a april. När middagen var klar hade en överenskommelse ritats på en servett. Statens kärnverksamheter skulle stärkas i de turbulenta centrifugalkrafternas tid med krig i Europa och med hotet från främmande makts krigsförberedelser mot Sverige.

För att få budgetutrymme redan 2016 är man överens om att använda beredskapskrediten för omedelbara insatser för att höja tröskelnivån på försvaret, som luftvärn och kustrobotbatterier till Gotland, Karlskrona och Vikbolandet, bevarandet av korvetterna Stockholm & Malmö, inköp av vapen och ammunition till JAS och ytterligare repövningar och krigsplaceringar av tidigare värnpliktiga, nyanställningar och löneförhöjningar till polis, förstärkningar till FRA, SÄPO och FOI samt medel för övriga myndigheters totalförsvarsplanering och inköp av strategiska varor."

Läs mer: Lyssna på polisförbundet innan polisen kör i diket

Det här hände förstås inte. Men det hade behövts. Vårbudgeten innehåller bara en blygsam skärva i rätt riktning, men det kan summeras med för lite och för sent. Inrikesminister Anders Ygeman får bara 250 miljoner kronor mer till polisen i år. Och runt hörnet väntar polisstrejk i höst med risk av massflykt av poliser.

Här är Centerpartiets förslag betydligt närmare det som rikspolischefen begärt med 2,4 miljarder kronor till 2000 nya poliser, fler civilanställda, lönesatsningar samt återskapande av beredskapspolisen. Den nivån får ses som en bra start.

På försvarssidan är det lika dystert. Trots valutakurser, signaler om dyrare kostnader på inköp och ett osäkert omvärldsläge så går inte regeringen utanför den från början otillräckliga försvarsuppgörelsen från i fjol.

Läs mer: (S)tatens hårda besked till poliser & officerare

Aviserad ökning till SÄPO med 10 MSEK mer för att motverka terrorism är dessutom betydligt mindre än vad presentationstonläget förtjänade från finansminister Magdalena Andersson (S). För den civila delen av försvaret saknas tillräckliga satsningar för att komma igång med totalförsvarsplanering på allvar, och än mindre att sedan implementera konsekvenserna. Hela området Försvar & Samhällets krisberedskap får en total minskning med 50 MSEK genom senareläggning av åtgärder mot jordskred. Det imponerar inte.

Sverige har en bit kvar att få ordning på statens baslinje. Sverige är långt ifrån att göra verklighet av finansministerns sammanfattning "Sverige går starkt i en osäker omvärld". Väckarklockan har ringt och vi är på väg ur sängen, men än är vi inte på jobbet

Läs mer: Fyra krav till Stefan Löfven

Intresserad av krishantering och säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons