Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej Löfven, regeringens många olika budskap håller faktiskt inte

/
  • Statsminister Löfven under Socialdemokraternas kommundag i Örebro i helgen.

Det är inte lätt att veta vad regeringen vill eller hur man ser på flyktingkrisen efter helgen. Statsminister Stefan Löfven (S) gästade Agenda och utbildningsminister, tillika språkröret, Gustav Fridolin besökte Ekot i lördagsintervju.

Annons

Läs mer: Här är datumet då Miljöpartiet lämnar regeringen

Det sammantagna intrycket är att regeringen inte leder utan är tillfälligheternas gisslan och varandras fångar.

Det är en politisk signal som bara skapar grogrund för populism och politisk frustration. Stefan Löfven både fördömde Turkiet men försvarade uppgörelse mellan EU och Turkiet som försöker stoppa flyktingströmmarna, utan att erkänna att man tar djävulen i båten. I klartext hade det alltså varit bättre om statsministern sagt som det är, att i valet mellan EU-kaos som hotar Unionen och att ta fram sedelbunten till Erdogan så väljer EU att testa det som man uppfattar som minst farligt även om det är moraliskt förkastligt.

Inte blev det bättre av att Löfven trasslade in sig i volymsnack och att man ska försöka klara att upprätthålla internationella konventioner men få ned fjolårets siffra 163 000 flyktingar för att kunna ”bevara välfärden”. Frågan fick extra hetta av att Miljöpartiet pratat volym och sagt att Sverige bör klara 150 000 per år, något som statsministern på intet sätt ville kännas vid.

Det är bättre att erkänna att man har en målkonflikt som socialdemokrat, eftersom partiet inte vill förändra det ”svenska systemet” med höga arbetsmarknadströsklar, inga låglönejobb, reglerad bostadsmarknad och då klarar man inte helt enkelt inte av fjolårets volymer. Men Löfven vill inte tala öppet om det. Istället munhöggs en frustrerad statsminister med SVT:s Anna Hedenmo.

Läs mer. Lyssna inte på Sirenerna efter sommaren då världen blivit galen

Det kunde ha varit svettigt nog för vilken regering som helst. Men så finns ju Miljöpartiet. Gustav Fridolin (MP) gör det inte lättare för statsministern. I ett klassiskt oppositionsutspel varnade Fridolin för att regeringens politik skulle få ”fruktansvärda konsekvenser” och att ”vissa av besluten riskerar att bli kontraproduktiva”. Bland annat menade Fridolin att det jobbigaste beslutet var tillfälliga uppehållstillstånd för barn.

Ekots lördagsintervju gjorde att Löfven fick göra en brandkårsutryckning i Expressen och kommentera Fridolin:

– Han står bakom regeringens förslag. Hela regeringen har lagt förslag och det är det som gäller nu.

Att leda ett land är inte lätt i orostid. Men efter 20 år av goda tider verkar insikten om det basala krisledarskapet ha försvunnit ur svensk politik.

Om situationen skulle uppstå där ännu tuffare val tvingas fram, flyktingkrisen eller något annat, så kommer det inte vara svårt att längta efter Göran Persson som allt mer framstår som den siste (eller i alla fall senaste) socialdemokratiska statsmannen eller Tage Erlander som med stöd av Bondeförbundet i Försvarsbeslutet 1958 byggde ut kustförsvaret med 30-tal kustfort.

Fri entré på statliga museer kommer inte att garantera framtida välstånd och trygghet. Att skylla på omständigheter, att andra EU-länder inte tar ansvar, att välfärden är hotad samtidigt som man inte vill erkänna att man åsidosätter sådant som annars är vägledande gör att regeringen närmar sig en intern kris.

Läs mer: Sverige har en stuprörskris, inte en flyktingkris

Mer läsning

Annons