Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej Hälsingland, Sundsvall är inte ett val i regionernas fia med knuff

/

Nej Hälsingland, glöm att det handlar om Sundsvall eller Uppsala. Tanken på en syd- & mellannorrländsk region var död redan från början eftersom det saknas ett universitetssjukhus.

Annons

Läs mer: Skriv på för ett Gävleborg (söderut)

De som levt mest i förnekelse och kanske fantiserat om en region med Gävleborg, Västernorrland, Jämtland och Dalarna, som gamla, gamla SVT-programmet Mittnytt kan inte leva på sitt halmstrå längre efter torsdagskvällens besked.

Socialdemokraterna i Västernorrland har nu valt att gå norrut . Därmed står det i praktiken klart att Västernorrland håller ihop hela länet och vänder sig till Umeå. Det innebär också att förhoppningen om en delning, med Sundsvall till Uppsala och Örnsköldsvik till Umeå, har kommit på skam. För Hälsinglands del är det synd, eftersom vår väg framåt skulle ha blivit lättare.

En norrländsk storregion kommer alltså att bildas 2019 med minst Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Det motsträviga, men ekonomiskt bottenlösa Jämtland lär inse att det är fait accompli och ansluta sig.

Det innebär att Norra Sverige är klart med ca 900 000 invånare. Klart godkänt enligt civilminister Ardalan Shekarabis (S) beställning. Samtidigt säger Norra Sverige att dörren för Gävleborg att vända sig till Umeå (över 4 timmar med snabbtåg från Söderhamn) står öppen.

Alternativen?

Söderut är det klart Stockholm bildar region med sina 2,2 miljoner invånare. Stockholm får inte gå ihop med någon annan. Avgörande blir hur regionbildningen faller ut kring de två universitetssjukhusen i Uppsala och Örebro.

I förra omgången av regionprocesser som gick i stöpet var Sörmland, Västmanland och Örebro på g och skulle ha fått 800 000 invånare. Men nu verkar starka krafter i Västmanland och i Uppsala län (där HT:s förre politiske redaktör Johan Örjes numera är landstingspolitiker) för att "sluta ringen" runt Stockholm. Det skulle innebära att Uppsala tar Örebros plats. Örjes skriver själv på sin Facebooksida: "Detta borde vara ett självklart steg - om det räcker är en annan fråga." Ringen har bara 900 000 invånare, lite lägre än målbilden 1 miljon.

Örebro behöver ersätta Mälardalens befolkningsunderlag, och lägger man ihop "bergslagsskogsbältet" Värmland, Dalarna, Gävleborg och Örebro får man ca 1,1 miljoner invånare. Från Söderhamn tar det minst 4,5 timmar med tåg till Örebro.

Det är i det perspektivet solodribblande Jörgen Edsvik (S) ska ses. När Gävle skickar signalerna om att kapa Hälsingland så kan man fylla på "ringregionen Mälardalen" med 140 000 invånare till när Gävle och Sandviken går över. Mälardalen och Örebro skulle då hamna på mer runt miljonen då.

Ledarsidans linje är tydlig, det bästa för Hälsingland är att hela Gävleborg går söderut till Uppsala. Regionrådet Eva Lindberg (S) vill ha med Dalarna också. Det blir en region på lite över 910 000 invånare. Vår plats i pusslet blir en ytterkant, antingen den södra delen i Norra Sverige eller den nordliga delen av den Sveriges näst nordligaste region, oavsett om huvudorten heter Örebro eller Uppsala

Läs mer: Här skriver regionrådet på för ett Gävleborg

Men Uppsalas fokus ligger inte norrut och det är därför som det är viktigt att det är en stark och enig röst som talar för Gävleborg när de första kartorna väntas komma i början av nästa år.

Vad kan då stoppa den här processen? Nyval eller regeringsombildning som leder till att Moderaterna går in i regeringen.

Det kan ske, men det är säkrast för Hälsingland att fortsätta lobba stenhårt på Uppsala. Och från Söderhamn tar det bara 1,5 timme med tåg. Det är värt att påminna om, många gånger.

Och är man inte med på brädet så slutar det som i Fia med knuff - utanför.

Läs mer: Tänk om hon delar länet

Läs mer: Skynda annars går framtidståget

Mer läsning

Annons