Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazisten med sprängmedel - de våldsbejakande hatmiljöerna på nätet föder fram terrorister

/

Annons

En nazist med 50 kg sprängmedel. En person som sålt sprängmedlet hade ett halvt ton hemma. En SD-politiker, tillika släkt med nazisten, försökte gömma undan nazistens tändhattar för polisen. Åklagarens teori är att nazisten planerade brott och utan att spekulera om möjliga motiv eller mål kan man konstatera att veckans historia från Falkenberg är oroande, både för sakfrågan att sprängmedel är lättillgängligt och för möjligheten att individer radikaliseras till den grad att de begår terrorbrott som Breivik gjorde för fyra år sen i Oslo och på Utöya.

Grogrunden för att individer skrider till handling finns i de extrema våldsideologiernas nätmiljöer. I en rapport från Statens Medieråd 2013 kartlades vänsterextemism, jihadism och högerextremistiska nätmiljöer, där den största var utan konkurrens den högerextrema. Då samlade högerextremismen över 140 000 dagliga besökare på sju granskade sajter, det är till exempel betydligt mer än vad en normal landsortstidning kommer upp i på nätet. Troligen har nätmiljöerna växt till sig ytterligare sedan 2013 när det gäller framför allt jihadisterna och högerextremisterna.

De tre granskade nätmiljöerna har också slående likheter, de innehåller skarpa diktomier (vi och dom), en tydlig självförsvarsretorik, att världen är full av konspirationer som motverkar ideologins intressen och att den direkta handlingen idealiseras som kontrast mot det föraktfulla samhällets diskussioner och konsensuslösningar.

Medierådet diskuterade också motåtgärder och lyfter särskilt fram källkritik och mediekunnighet för att ge allmänheten instrument för att hantera hatpropagandan.

Vem näste Breivik är återstår att se, men du kan börja med att tänka efter vad delar du i sociala medier, vem är avsändaren och vad är syftet. Det är kanske den viktigaste terrorpreventiva åtgärd du kan bidra med. När det gäller olagligt innehav av sprängmedel behöver straffskalan skärpas.

Men den enskilde som radikaliserats i sin ensamhet och som skrider till handling helt själv är samhällets mardröm. En sådan person är extremt svårupptäckt och konsekvenserna kan som i Norge bli till en nationell tragedi.

Mer läsning

Annons