Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistdomen: Att ge sig på barnfamiljer och pensionärer är ynkedom

/
  • Polis griper in under handgemäng mellan demonstranter och motdemonstranter i Stockholmsförorten Kärrtorp där oroligheter utbröt 2013.

Han är ingen enkel fotsoldat
Eftermälet delas ut portionsvis efter de våldsamma sammandrabbningarna i Stockholmsförorten Kärrtorp den 15 december 2013.

Annons

LÄS även: Nazistutgivare dömd till fängelse

På torsdagen dömdes Martin Saxlind, medlem i Svensk motståndsrörelse (SMR) och utgivare av organisationens propagandasajt Nordfront, till sex månaders fängelse.

Domen ska uppmärksammas i sitt sammanhang och inte ses som en isolerad företeelse för två år sedan. Den äger sin betydelse i nutid, där högerextremismen vinner mark i Europa, där länders militär och polis tar till våld mot flyktingar och där parlamentariska falanger tagit sig in i såväl nationella parlament som i EU-parlamentet.

SMR:s betydelse ska inte överskattas, inte heller dess medlemsantal. Men från att ha varit en våldsbejakande rörelse som just ägnar sig åt att skrämmas, hota och ibland ta till våld, har man nu bildat en parlamentarisk falang. Till detta behövs endast 1500 namnunderskifter .

LÄS även: Nazister bildar parti

Efter att Svenskarnas parti fick lägga ned tror man förmodligen på ett gensvar. Eftersom Sverigedemokraterna ämnar slänga ut sin nationalistiska falang, det vill säga ungdomsförbundet. Finns det meningsfränder att övertyga?

Martin Saxlind är ingen enkel fotsoldat då han står som utgivare för deras viktigaste vapen, propagandamaskineriets kärna, där det vurmas för nazismen och dess historiska förgrundsfigurer. Där mobiliseras det också till olika aktioner i Sverige och i övriga Norden. Där svartmålas och hatas det friskt: enskilda journalister, politiker och opinionsbildare och hela folkgrupper, företrädesvis judar.

Att ge sig på en manifestation, som hade demonstrationstillstånd, är allvarligt. Framför allt ur demokratisk synvinkel, eftersom mötes- och demonstrationsfriheten är en av våra viktigaste grundpelare i vår yttrandefrihetslagstiftning.

Att ta till våld mot en folksamling som består av barnfamiljer och pensionärer, kort sagt vanliga människor, visar bara på SMR:s ynkedom.

SE TV: Så gick attacken till

En fängelsedom är det enda rimliga.

Vi får också hoppas att polisen lärt sig något av eftermälet. Hoten underskattades kraftigt, varför det var alldeles för få poliser på plats.

Det är förmodligen inte sista gången SMR låter tala om sig. Tyvärr.

Mer läsning

Annons