Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natovapen hos spetsnaz och andra Rysslandsnyheter från veckan som gick

/

Nyheter om Ryssland fortsätter komma i hög takt, nyheter som väcker liten eller ingen uppmärksamhet i Sverige. Här ett urval från den gångna veckan.

Annons

NATO-vapen hos Spetsnaz

Ryska soldater, troligen spetsnaz, har kommit över Natovapen konstaterar den militärhistoriske författaren och bloggaren Lars Gyllenhaal.

Gyllenhaal hänvisar till en Youtubevideo med "spetsnaz-operatörer från inrikesministeriet MVD och/eller säkerhetstjänsten FSB, i strid mot jihadister/separatister i ryska Dagestan". Det anmärkningsvärda är att vapnet är tyskt, från Heckler & Koch, och återfinns i norska försvaret. Dessutom används ett inom Nato vanligt kamouflagemönster.

Det tyska vapnet dyker upp 48 sekunder in i klippet.

Gyllenhaal konstaterar att det inte finns några uppgifter om någon tysk export av vapnet, men också att det finns några mer civila versioner av HK417 med andra beteckningar - som i vissa länder går att köpa på den civila vapenmarknaden. Av klippet går det inte avgöra om det är den civila eller militära versionen som används. Bloggposten har uppmärksammats i Norge, och journalisten Kjetil Stormark konstaterar:

"At russiske spesialstyrker synes å ha fått tilgang til tyske våpen som er standardvåpen i NATO, under det pågående sanksjonsregimet mot Russland, er en eksplosiv opplysning, dersom den stemmer."

Förutom det kan man ställa sig frågan varför ryska specialtrupper just nu tycker att det är intressant att se ut som Natoförband.

Hangarfartygspsyops

Syrien fortsätter att vara i blickfånget. I söndagens TV-show med Kiselyov togs det upp att tre robotar räcker för att sänka ett amerikanskt hangarfartyg, och spinnen på ryska sajter är att som en följd av att amerikanerna fruktar Rysslands makt så har Washington skyndsamt dragit tillbaka hangarfartyget Theodore Roosevelt från Persiska viken.

Att det sker på grund av ett planerat (men olyckligt tajmat) underhåll vilket gör att USA inte har ett hangarfartyg i Gulfen under några månader berättas förstås inte. Underhållshistorien var ute redan i början av augusti ifall ni undrar.

Ännu en övning

Med alla strålkastare på Syrien så har det väckt ytterst liten uppmärksamhet att Ryssland i praktiken återigen storövar under oktober när man genomför en slutövningsperiod mellan 5-16 respektive 22-31. Det är mer än 300 förband/enheter som deltar konstaterar Jägarchefen i en bloggpost. Övningarna sträcker sig över alla militärdistrikt och sker från Kaliningrad till Stilla Havet. Uppskattningsvis deltar uppemot 80 000 soldater. Med tanke på det spända läget i Syrien mellan Nato och Ryssland så kan övningsverksamheten över Östersjön leda till nya incidenter.

Det är också den tredje stora övningen på kort tid som genomförs. Det är fortfarande rätt märkligt att små Natoövningar får större uppmärksamhet än stora ryska dito.

Generalstabschefens modell: Läget försämras ytterligare

DI:s kolumnist och den säkerhetspolitiske skribenten Johan Wiktorin skriver på Kungliga Krigsvetenskapliga Akademins hemsida att om vi använder den ryske generalstabschefen Gerasimovs modell som analysinstrument så har vi tagit steg närmare krig mellan Ryssland och Väst/Nato sedan den senaste uppdateringen för fyra månader sedan. Övningarna och hangarfartygsretoriken blir alltså en del i ett allvarligare och större mönster. Men som Wiktorin säger i en brasklapp: "Det är både fel och farligt att tro att denna jämförelse kan prognosticera en hastighet. Utvecklingen är icke-linjär och vi kan plötsligt åka åt höger eller vänster med snabb fart."

FSB-förslag skyddar statstjänstemän mot korruptionsanklagelser

Efter ett förslag från FSB (KGB:s arvtagare) så har ryska regeringen nu lagt fram ett förslag till parlamentet som innebär egendom som ägs av statliga tjänstemän ska hemligstämplas. Resultatet varnar Transparency International (TI) blir att anti-korruptionsbekämpning får betraktas som hopplöst, och att statliga tjänstemän i praktiken får immunitet mot korruptionsanklagelser. Lagstiftningen har ännu inte antagits av duman.

Putin partajar med NHL-proffs

Kanske var det just på grund av att FSB-förslaget lagts fram till duman som det var glada miner I Shaybaarenan i Sotji vid Svarta Havet. Putin firade sin födelsedag (63 år) genom att lira lite hockey tillsammans med uppvaktande ryska NHL-stjärnor mot ett lag bestående av Putins polare med ryska statstjänstemän och oligarker. Presidenten gjorde sju strutar…

Mer läsning om säkerhetspolitik och utrikespolitik från Patrik Oksanen:

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Historiskt Ja till Nato på Centerstämman

Gärna ett Natobeslut, men först ett rejält försvar

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig

Mer läsning

Annons