Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modigt förslag från Centern om höjd pensionsålder

Vi lever längre och längre. Pensionen ska räcka allt fler år, för allt fler människor.

Annons

Men Pensionsutredningens olika förslag om olika sätt att göra arbetslivet längre har väntat i byrålådan i över två år. Dags att ta upp dem därifrån, tycker Solveig Zander, Centerns ledamot i Pensionsgruppen.

Då och då väcks frågan. Statsminister Reinfeldt talade om det i början av 2012, men hans tal om 75 år skrämde nog många.

Det är modigt att Zander att ta upp frågan. Och nu är nog ett bra tillfälle, när det är långt till nästa val och partierna kan komma överens i lugn och ro.

Lösningen borde vara att höja åldern små steg i taget, och samtidigt göra åldern mer flexibel. Det är också viktigt att inte straffa dem med yrken där kroppen inte klarar att fortsätta. Men stegvis innebär att man måste börja ta första steget. Det är det som inte händer.

I dag får arbetsgivare sparka ut sina anställda när de fyllt 67, även om personen är pigg och gärna jobbar kvar. Mot sin vilja måste personen då sluta försörja sig själv och i stället bli försörjd av staten. Ett av de första stegen kunde vara att höja den åldern.

Mer läsning

Annons