Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiets helvetesvecka visar på partiets brister – hur länge står Löfven ut?

Annons

Det har inte varit någon bra vecka för Miljöpartiet.

Måndag. Bostadsminister Mehmet Kaplan avgår sedan hans middagsätande med Grå vargarna till slut för mycket för regeringen. Kaplan har ju också tidigare relativiserat IS-krigares resor till terrorsekten och gjort nazistjämförelser om Israel.

Miljöpartiet och dess representanter har däremot haft påtagligt svårt för att ta avstånd från extremismen. Språkrören har envist uttalat sitt stöd för Kaplan. Han har “kämpat outtröttligt för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog”, som partiet skrev på sin Facebooksida där de också konstaterade att "denna typ mod är lika viktig för vårt samhälle som den är provocerande för vissa."

Med andra ord är det någon annans fel att Kaplan måste avgå. Han är utsatt för ett drev, ja rent av rasism. Sanningen är betydligt enklare. Han har själv försatt sig i denna situation genom att agera djupt olämpligt.

På måndagen kom också besked om Vattenfalls planer att sälja sina brunkolstillgångar i Tyskland. Miljöpartiet har argumenterat för att Vattenfall ska behålla sina tillgångar och låta dem ligga kvar i marken outnyttjade. Ska Mp svika sitt vallöfte eller ännu en gång prioritera regeringsmakten?

Läs mer: Nu avgör kolbiten Miljöpartiets öde

Tisdag. Åsa Romson delatar i SVT på morgonen för att återigen försvara Mehmet Kaplan.

"Han har varit ordförande för unga muslimer i samband med svåra situationer som kring 11 september-olyckorna", sa hon och lyckades med sin anmärkningsvärda groda väcka upprörda känslor över hela världen.

Senare under tisdagen kom handskakningsgate.

TV4 Nyheterna intervjuade Yasri Khan (MP), tidigare kandidat till partistyrelsen och ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa, med anledning av bostadsministern Mehmet Kaplans avgång. I samband med det vägrade miljöpartisten att ta den kvinnliga reportern i hand.

Onsdag. Yasri Khan avgick.

Samma dag kom det också fram att Miljöpartiet försökt tysta ner rapporteringen om Mehmet Kaplan. Presskontakten för språkrören försökte utöva påtryckningar mot Aktuellts redaktion.

Torsdag. Gustav Fridolin var med i TV för att krishantera alla turer. Det gick... sådär.

"Jag kände till det. Jag hade inte förstått hur kränkande vissa kvinnor tycker att det kan vara. Jag hade inte förstått vilka reaktioner det kunde väcka", sa han om handskakningsfrågan.

Gustav Fridolin är alltså feminist men hade missat att just denna patriarkala struktur skulle kunna uppröra dem som utsätts för den.

Omdömeslös eller panikslagen i sina försök att släta över?

Miljöpartiets helvetesvecka (som för övrigt inte är slut än, mer kan hända) visar tydligt att partiet inte bara svävar på målet om sin egen politik utan också har stora problem med värderingar inom partiet. Och vi kan väl en gång för alla konstatera att partiet inte är regeringsdugligt, något som obönhörligen smetar av sig även på Socialdemokraterna.

Läs mer: Många goda skäl att dumpa Mp

Hur länge står Stefan Löfven ut med miljöpartisterna i regeringen?

Mer läsning

Annons