Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste Ljusdal framstå som vilda västern?

/
  • Seko-svindleri och konflikter med kommunchefer. Ingen nyhetstorka i Ljusdal konstaterar Mikael Sagström, efter sin semester.

God morgon Ljusdal!

Annons

Efter en lång skrivsemester tvingas jag konstatera att sommaren 2015 i Ljusdal inte kommer att gå till historien som en så kallad normal nyhetstorr sommar. Nejdå Ljusdal har istället byggt på sitt varumärke – i negativ riktning. Seko-skandalen toppar naturligtvis men även hanteringen av socialchefen och den vidhängande socialchefstjänsten bidrar. Dessutom är politikerna skyldiga ett svar beträffande Björkbacka i Järvsö.

Seko-svindeln är nästan som en dålig deckare, för dålig för att vara sann. Undertecknad och i stort sett alla man dryftat ämnet med ställer samma fråga: hur har han/dom tänkt? Trodde man att miljonsvindeln skulle gå helt obemärkt förbi? Hur naiv får man vara? Många frågor är det och kanske är det inte svårare än att det är ett så kallat vanligt förskingringsfall, förvisso med lite ovanligt pikanta inslag. Man såg helt enkelt en chans att sko sig på medlemmarnas bekostnad och gjorde det. En svindel som svider extra hårt eftersom det är surt betalda fackföreningspengar som helt plötsligt inte finns längre.

En skandal den samlade fackföreningsrörelsen klarat sig mycket bra utan i tider då de är problem att behålla sina medlemmar. Spännande fortsättning följer.

Store tjänstemannachefen i Ljusdal har blivit ännu fetare. Den absolut tyngsta förvaltningen vilar även den nu på kommunchefens axlar sedan socialchefen fått gå under uppmärksammade former. Vill man vara lite stygg, och det kan jag väl vara, under typiska Ljusdalsformer skulle man kunna säga. Förstår inte att just Ljusdals politiker lyckas få till det, ur negativ synvinkel, med jämna mellanrum. Hade inte det här ärendet gått att hantera på ett smidigare sätt?

Måste vi framstå som en vilda-västern-kommun titt som tätt? Vad är det som triggar den här typen av konflikter och konstiga beslut just i Ljusdal?

Kommunchefen bör vara kommunchef, punkt. Absolut inte socialchef också. Den maktkoncentrationen är inte hälsosam. Men det som kanske retar mest är att man kan läsa mellan raderna att hela sanningen i ärendet inte kommit ut. Det finns någonting i hela den här hanteringen som inte stämmer.

Om det är information av sådan karaktär som man inte vill att allmänheten ska ta del av borde hela ärendet ha hanterats på ett annat sätt. Nu efterlämnar avskedet en rad frågor efter sig och folk undrar vad f-n det är som händer. Socialdemokraterna hotar med att ställa politiskt misstroendevotum mot Valliansens ledning, men även här kan man utläsa ett visst politiskt spel, finns det en hund begravd så känner förmodligen även S den hunden…

Och så var det Björkbacka. Har som sagt haft skrivsemester och kanske inte läst och följt turerna till hundra procent. Men vad jag förstår så har det fortfarande inte presenterats någon ordentlig kalkyl för hur man tänkt i ärendet Björkbacka. Kanske läge för en omprövning av beslutet? Om inte vill vi fortfarande se beslutsunderlaget!

Ser ut att bli en fartig höst.

Mer läsning

Annons