Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Persson: Tre partier riskerar att lämna riksdagen efter valet

Centerpartiet ökar, centerpartiet ökar, centerpartiet ökar. Samtidigt går det åt helvete för Moderaterna. Vi har hört det nu.

Annons

Opinionsmätningarna har duggat tätt under mandatperioden. Med det också en journalistisk dramaturgi som fokuserar på ett förändrat maktförhållande inom Alliansen. Är det Anna eller Annie som är Alliansens statsministerkandidat? Frågan är inaktuell. I dagsläget samlar Kristdemokraterna 2,8 procent av väljarna – en säker biljett ut ur Sveriges riksdag. Mycket måste hända innan KD tar steget över 4 procent och säker mark. KD måste hitta sina väljare, uppfinna ett lockande vallöfte och omvandla partiledaren till ett draglok. Eftersom Moderaterna befinner sig i fritt fall är det dessutom sannolikt att tappra stödröstare uteblir.

Med dubbelt så stort stöd som Kristdemokraterna befinner sig Liberalerna på tillsynes trygg mark med sina 5,7 procent. Men skenet kan bedra. Efter valet 2014 har opinionsstödet för L stått stilla trots (kanske tack vare) att man har bytt både logga och partinamn. Centerpartiets positiva trend har lockat humanistiska moderatväljare, ifall den positiva trenden fortsätter mot valdagen är det inte omöjligt att även väljare från L söker sig till C. I så fall befinner sig L i en krissituation kort innan valet. I sak står L inför samma utmaningar som KD. Vilka väljare ska man locka? Med vilka vallöften? Och hur ska man lyckas omvandla partiledaren till ett draglok? Inte ens eventuella utmanare om partiledarposten känns särskilt intressanta i dag.

En svårmodig analys säger alltså att en till två av Alliansen fyra partier lämnar Sveriges riksdag. I en situation där L och KD lockar till sig 3 procent vardera innebär det 6 procent i förlorat väljarstöd. Med det blir det svårt för Alliansen att bygga en majoritets- eller minoritetsregering.

Regeringsunderlaget är inte skakigt bara för Alliansen. Även sittande regering har anledning att känna oro när Miljöpartiet samlar 4,5 procent av väljarna med nedåtgående trend. Att sparka Åsa Romson som språkrör har inte förändrat situationen för de gröna. Ifall felet är Gustav Fridolin, dålig politik eller amatörmässigt regerande är svårt att avgöra. Inget talar för att tiden fram till valet blir en dans på maskrosor för Miljöpartiet. Det enda partiet som kan fira utan bekymmer är Sverigedemokraterna. Efter utspelet från Anna Kinberg Batra om samarbete (?) har partiet befäst sig ännu starkare i politikens centrum utan att behöva lämna besked i en rad olika sakfrågor. Sverigedemokraterna är den late eleven i svensk politik som glider med i grupparbetena, får toppbetyg, utan att själv röra ett finger.

Mer läsning

Annons