Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Demervall: Samhället är större än kommunen

/

Min dotter säger inte många ord än, men en sak har hon har lärt sig.

Annons

På promenaden sträcker man upp handen och säger nåt som liknar hej till alla vi möter. Jag ler inombords varje gång hon gör det. I vår by hälsar vi på varandra.

Förra veckan gjorde sonen debut i parvelrännet, som ordnas av Segersta OK. Där stod vi gamla som unga och skrek oss hesa när vi hejade på barnen, innan vi själva gav oss ut i byalagsstafetten. Det slår mig att här i Segersta träffas vi var och varannan vecka. Vi väntar inte på att kommunen ska fixa en mötesplats. Det är matstafett, välkomstmiddag för nyinflyttade, byalagets loppis och ibland en spontan pratstund vid lämning på förskolan. Hände nåt liknande när vi bodde i Stockholm frågar jag mig? Jag tror inte det.

Det är viktigt att mötas, prata och ha gemensamma aktiviteter. Skäggetorp i Linköping har varit ett av Sveriges mest brottstäta områden. För ett år sedan startade föreningen FC Orten upp nattfotboll på lördagar. Nu är det närmare hundra ungdomar som deltar. Sedan nattfotbollen började har såväl klotter som personrån och misshandeln minskat kraftigt. Totalt har brottsligheten halverats i området. På ett år.

Brottslighet ska inte i första hand mötas med fritidsgårdar, det ska få konsekvenser för dem som begår brotten. Men att möten mellan människor stärker ett samhälle blir väldigt tydligt.

Robert Putnam är en av de mest etablerade forskarna på området. Han har konstaterat att i samhällen där människor har tillit till varandra är också samhället starkare. Han kallar det för socialt kapital och det bygger på idén att om vi känner tillit till varandra så fattar vi beslut som i längden skapar ett starkare samhälle. Det skapar högre kvalitet på myndigheter och politik och lägre korruption. Han konstaterar även att socialt kapital finns där det finns ett starkt föreningsliv.

I grunden handlar det om att det sociala kapitalet byggs upp när samhället är större än det offentliga. Då skapas gemenskap och förtroende som ingen politiker kan lagstifta fram.

Visst kan aktiviteter och möten uppstå spontant. Men, som Putnam konstaterat, är ett starkt föreningsliv viktigt. Segersta är inte ensamt att ha det. På landsbygden är nästan alla med i någon förening. Föreningarna är 25 procent fler per invånare på landsbygden och andelen människor som är föreningsmedlemmar är högre än i städerna. På landsbygden finns en grund för det sociala kapitalet som skapar ett starkt samhälle.

Storstäderna toppar år efter år brottsstatistiken och oron växer hos många. Det trygga samhället verkar vara långt borta. Men en del av lösningen är kanske närmre än vi tror.

Det är dags för Sverige att höja blicken från storstäderna och titta på hur stora delar av landsbygden skapar tillit till varandra, med civilt engagemang och starkt föreningsliv. Där är det också självklart att sträcka upp en hand och säga hej till den du möter.

Mer läsning

Annons