Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på Barack Obama inför toppmötet om klimatet i Paris

/
  • President Obama under sitt besök i Alaska där ett klimatmöte hölls och handlade om framtiden i Arktis.

Ju närmare vi kommer FN:s klimattoppmöte i Paris, desto hoppfullare ter sig morgondagen för planeten.

Annons

Under veckans klimatmöte i Alaska antogs exempelvis ett gemensamt uttalande, där deltagarländerna lovade att ta krafttag för att hejda uppvärmningen av Arktis – och alltså minska sina utsläpp av växthusgaser. Dessutom blev det uppenbart att USA:s president Barack Obama inte bara vill gå till historien för ObamaCare och dödandet av Usama bin Ladin. Precis som Fredrik Reinfeldt skrev sitt testamente när han uppmanade oss att öppna våra hjärtan för människor på flykt, försöker Obama skriva in sig i historieböckerna som presidenten som öppnade sitt hjärta för klimatet. Redan förra året undertecknades en klimatöverenskommelse mellan USA och Kina och nyligen presenterade Obama en nationell klimatplan.

I veckan var det dags för nästa steg. Under mötet i Alaska visade Obama att han vill axla ledartröjan för att få till ett globalt klimatavtal i december: "Som ledare för världens största ekonomi och världens näst största utsläppsland, ser jag USA:s del i problemet, och vår vilja att lösa det", sa Obama.

Samma inställning bör anammas av EU:s stats- och regeringschefer, som måste sätta klimatförändringarna i ett större sammanhang, vilket USA redan har gjort.

I Studio Ett i tisdags skildrades hur många års torka i Syrien har fått cirka 1,5 miljoner människor att flytta till städerna, där misären är påtaglig och unga män lockas till extremism. Folkvandringen är en bidragande orsak till det pågående kriget och enligt FN:s klimatpanel riskerar klimatförändringar att tvinga allt fler människor att lämna sina hem. Då hårdnar kampen om mat, vatten och landområden, med fler konflikter och flyktingar som följd, vilket USA:s utrikesminister John Kerry mycket riktigt påpekade för mötesdeltagarna.

Den utvecklingen går att bromsa. Men då måste vi lyssna på Barack Obamas ord och innan året är slut nå en överenskommelse om att skydda den enda planet vi har.

Mer läsning

Annons