Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lööfs växtverk

/

Många har gjort sig lustiga över att Sverige fram till 2009 hade en myndighet vid namn Stängselnämnden, med enda uppgift att avgöra tvister mellan kommuner och järnvägsbolag angående stängsel längs järnvägens sträckning.

Annons

Ett enda fall hade man hand om, och hela Stängselnämnden har blivit en symbol för det myndighetstäta Sverige.

Med Alliansen skulle det bli ändring. Och ja, Stängselnämnden lades ju faktiskt ner, tillsammans med 46 andra myndigheter. Men samtidigt tillkom 34 stycken nya. Antalet myndighetsanställda är lika många. Av rensningen i myndighetsfloran blev det intet.

De senaste veckorna har det skrivits spaltmetrar om Tillväxtverket.

Självklart är det viktigt med tillväxt och företag, annars kan vi se oss i skyarna efter arbetstillfällen, skatteintäkter och välfärd.

Men en statlig myndighet som skvätter ur sig floskler är inte vägen dit.

För vad säger egentligen stycken som ”tillväxten är hållbar när ekonomin växer samtidigt som mänskliga resurser utvecklas och miljömässiga värden långsiktigt tas tillvara”? 350 medarbetare, förmodligen med hög kompetens, och ingen lyckas förmedla vad det är man ska göra.

Tja, till och med den vassaste kniven i lådan kan få problem när själva grunduppdraget är fel. För Alliansregeringen har skapat en myndighet där innovation tolkas som företagssubventioner när man istället behöver rensa i regelfloran, sänka skatter och avgifter.

Så man kan inte värka fram tillväxt på sättet som man gör i dag.

Nationalekonomen Andreas Bergh hänvisar till ekonomisk forskning när han säger att ett antal nationella institutioner spelar stor roll för länders tillväxt, och att icke-korrupta rättsstater med hög ekonomisk frihet har goda förutsättningar att njuta av snabbt ökande välstånd.

På sin blogg leker han med tanken att behålla Tillväxtverket men ge det ett nytt uppdrag - att i stället granska och utvärdera företagandets villkor på det kommunala planet. Det är en intressant idé.

Det Hudiksvallsbaserade företaget Oil-Quick har berömt Hudiks kommun som blir allt bättre på att stärka det lokala företagsklimatet. Det var ett fint samarbete, sa Henrik Sonerud på Svenskt Näringslivs webbplats apropå den kommunala byråkratin.

Det är sådana saker ett fungerande Tillväxtverk skulle kunna fokusera på. Hur snabb är tillståndsgivningen för olika affärsverksamheter?

Hur många olika tillstånd och kontakter med den kommunala byråkratin för att få sälja korv på Brotorget i Bollnäs, starta en affär i Guldsmeden i Hudiksvall eller bygga ett kontorshus nära E-center i Söderhamn?

Man kan inte bygga ett hus från toppen, vilket hela projektet Tillväxtverket handlar om.

Uppdraget bör i stället vara att underlätta för att etablerade och nystartade företag ska kunna ge fler jobb och därmed ökad tillväxt för Sverige, till exempel genom att minska byråkratikrånglet.

Lyckas man inte med det så finns det bara en sak för näringsminister Annie Lööf att göra - lägg ner.

Mer läsning

Annons