Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbark slösar regionpengar i Stockholm

Skattebetalarna i Gävleborg ska betala 56 900 kr i månaden för kontor i Stockholm och anställa en projektledare som ska lobba gentemot huvudstadens makthavare.

Annons

Regiondirektör Svante Lönnbark säger till HelaHälsingland.se att beslutsfattarna i Stockholm vet för lite om Gävleborg och dess förutsättningar och det är en helt korrekt analys eftersom blott Stockholmscentralismen har Stockholm för sina ögon. Helt uppenbart har Lönnbark & Co sneglat på Region Västerbottens arbete med både närvaro i Almedalen och satsningen med att ha ett Västerbottenskontor i Stockholm.

Men där till exempel Västerbotten gör rätt gör Gävleborg fel. Gävleborg är inte Västerbotten. Avstånden är betydligt närmare och resor över dagen är fullt möjliga och naturliga. Stockholmskontoret i Västerbottens del är ett av många ben i en lobby- och kommunikationsstrategi som sträckt sig över flera år medan Gävleborg börjar från en annan nivå men tycks tro att man kan gena med ett kontor istället för grundarbete. Dessutom blir signalvärdet fel, Gävleborg ligger inte lika långt från Stockholm som Västerbotten vilket man kan förledas till att tro om man inte vet bättre.

För de 57 000 kronorna i månaden som nu plöjs ned i lokalkostnader så kan man enkelt på den öppna marknaden hyra konferensrum för 20 halvdagar per månad, inklusive semestermånader. Är det någon på allvar som tror att Region Gävleborg kommer upp i den mötesbeläggningsgraden mer än möjligtvis under en månad per år?

En framgångsrik lobbyist sitter inte på sitt kontor utan är ute och träffar folk och öppnar dörrar och löpande ser möjligheter att kunna hitta unika ingångar och mötesplatser. Att börja i ändan hyra dyra fasta lokaler först istället för att få igång en verksamhet och se hur man kan maximera insatsen av pengar i förhållande till utfall är bakvänt. Det är något man kan unna sig när man hanterar någon annans pengar, läs våra skattepengar. Svante Lönnbark skulle knappast ha valt den här vägen för påverkan om han hade varit aktieägare i Region Gävleborg AB.

Missförstå mig rätt nu, jag är en varm anhängare av att Sveriges regioner måste ha en levande och stark närvaro där besluten som berör vår verklighet tas, det betyder både Bryssel och Stockholm. Och arbetet kan bli långt bättre än vad det är idag.

Men att använda 684 000 kronor till ännu ett konferensrum i Stockholm är inte rätt prioritering när pengarna kunnat användas till att skapa unika och kvalitativa mötesplatser. I alla fall för Region Gävleborg som finns 1 timme och 30 min från Stockholm, ok – två timmar om Svante Lönnbark långsamt ska strosa från kontoret till stationen och sedan vidare från Centralen till Rosenbad eller Riksdagen…

Mer läsning

Annons