Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal raggar entreprenörer på presskonferens

/

Visionen är det inget fel på, hundratal sysselsatta med kretsloppsproducerad mat. Tidpunkten, när allt fler pratar om cirkulär ekonomi, är helt rätt; både ekonomiskt och ekologiskt.

Annons

SE TV-reprisen: Hela presskonferensen om satsningen

Att ta tillvara på spjutspetsforskning från SLU är också klokt. En matsatsning innebär också ökad självförsörjningsgrad vilket efterfrågats av ledarsidan. Så tummen upp så långt för Ljusdals kommun och Närljus ambitioner som presenterades på en presskonferens under fredagen.

Se mer: Ljusdals kommunalråd om satsningen: "Tänker utanför den traditionella boxen"

Men jobb skapas inte av kommuner och tjänstemän utan av entreprenörer. Och det är här som den verkliga utmaningen kommer in, att hitta företagare med kapital som vill satsa på det cirkulära odlingskonceptet med fisk och tomater.

Läs även: Jordbruksverkets försenade pengar sätter bönder i svår sits

Att kommunen slår på stora trumman kring visionerna får i nuläget får ses som ett sätt att marknadsföra pengaraggandet. Samtal med olika aktörer har hittills inte lett fram till en finansiär, planerna hade framstått som mycket starkare om det hade funnits en entreprenör klar redan. Och målsättningen att ha en stor anläggning klar redan 2018 framstår i det perspektivet som väl optimistiskt.

Se även: Närljus vd om nya odlingsprojektet – anläggningen kan vara klar om två år

Men hellre lyss på den sträng som brast, än aldrig spänna bågen. Vi får hoppas att den här pilen både lämnar strängen och träffar målet.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons