Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelsstrategin är lika urvattnad som kaffet i kyrkan

/

Buchts tidigare löften saknas i livsmedelsstrategin.

Annons

Sveriges bönder ska inte ha för stora förhoppningar när livsmedelsstrategin presenteras senare i vår.

Buchts tidigare löften finns nämligen inte med.

Ett dokument från Näringsdepartementet avslöjar att LRF har blivit grundlurade av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Strategin kommer varken innehålla konkreta mål om att öka självförsörjningsgraden från 50 procent till 70 procent eller sätta upp konkreta mål för hur 10 000 nya jobb ska tillkomma i svenskt jordbruk.

Det innebär att det löfte som Bucht tidigare avlagt i möten med LRF inte kommer infrias. Uppgifterna kommer från en promemoria som har tagits fram på Näringsdepartementet. Den ska fungera som underlag inför utformandet av livsmedelsstrategin.

Regeringen kommer endast beakta böndernas situation

Som politiskt löfte är beakta ett svagt och abstrakt ordval att likna med synonymen tänka på. Fördelen för en regering är att den i alla givna situationer förberett sig inför kritik med både hängslen och livrem. Livsmedelsstrategin ser därför ut att bli lika urvattnad som kyrkkaffet efter gudstjänsten.

Men för bönderna som påverkas av nya regelverk och villkor blir det svårt att ställa krav och peka på att regeringen bryter mot sin egen livsmedelsstrategi.

En minister kan alltid gömma sig bakom slutsatsen att konsekvenserna för bönderna just, beaktats, alltså att ministern har tänkt på vilka följderna blir. Just därför är det sorgligt att det i skrivelsen kring strategiska mål finns formuleringar om att regeringen ska beakta hur regler och villkor utformas för att inte hindra livsmedelsproduktionen och jordbrukets konkurrenskraft.

Regeringens promemoria sätter fingret vid en viktig fråga. I vems intresse tas livsmedelstrategin fram? Många, inklusive undertecknad, räknar nog med att strategin blir ett löfteskontrakt som både producenter och konsumenter kan förhålla sig till. Strategin är vad som kommer avgöra inriktningen på den svenska jordbrukspolitiken de kommande åren och politiska beslut ska recenseras utefter hur väl de uppfyller strategins mål.

På så sätt finns en försäkring om att politiken tas på allvar.

I stället för ett kontrakt till producenter och konsumenter, riskerar den nya livsmedelsstrategin att bli den främsta försvarsdoktrinen i en debatt om socialdemokratins jordbrukspolitik.

En landsbygdsminister kan alltid gömma sig bakom strategins vaga och svaga formuleringar.

Det är i dagsläget omöjligt att bryta mot de mål som tas upp i underlaget och det kommer därför vara svårt att granska ifall framtida regeringar följer målen. Därför kan underlaget som listar målsättningarna för livsmedelsstrategin inte kallas för något annat än ett politiskt bondfångeri. Illa. Mycket illa.

Mer läsning

Annons