Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Varför kallas hennes mördare för "en ensam galning"?

/

Annons

Den brittiska socialdemokraten Jo Cox är död. Hon mördades i går efter ett väljarmöte på biblioteket i Leeds, och enligt vittnen ska gärningsmannen ha skrikit "Britain first", Storbritannien först, när han gick till attack.

"En ensam galning", kallas han på tidningen The Suns förstasida idag.

En ensam galning. Det är intressant hur detta uttryck används.

Enligt lagen ska man inte hållas ansvarig för brott i de fall då man på grund av en allvarlig psykisk störning inte kunnat kontrollera sig själv, eller inte förstått konsekvensen av sina handlingar.

Det är givetvis fullt möjligt att Jo Cox mördare, Thomas Mair, led av en sådan allvarlig psykisk störning. Hans anhöriga talar om att han haft kontakt med psykvården tidigare, fått medicin och gått i terapi. Men hittills finns det inget som tyder på att han var så förvirrad att han inte visste vad han gjorde. Tvärtom.

Det här var ett mord som krävde planering. Thomas Mair visste vem Jo Cox var. Han tog reda på var hon skulle befinna sig och när, beväpnade sig med kniv och skjutvapen och sökte upp henne. Det motiv han själv angav sekunderna före dådet var politiskt.

Britain First är en slogan som används av både den protestantiska vit makt-rörelse som han tillhörde, och av de högerpopulister som vill att Storbritannien ska gå ur EU. För dessa läger var Jo Cox en politisk fiende, och en vältalig sådan till på köpet.

Man kan jämföra detta med massmorden inne på en gayklubb i Orlando, Florida, för bara några dagar sedan. Där hette gärningsmannen Omar Mateen. Även han uttalade ett politiskt motiv precis innan han skred till verket, fast med islamistiska förtecken. Även han led av psykiska problem. Detta har dock inte hindrat media från att – med rätta – hålla fast vid att dådet var just ett terrorattentat.

Så varför pratas det nu inte om terrorism när det gäller en gärningsman som Thomas Mair? Kanske är det för att vi i de här sammanhangen gärna tänker i termer om kultur och religion, och vi vet också att något så hemskt som mord saknar stöd hos både det brittiska folket och inom den kristna protestantismen. Att det därför måste bero på något annat. Så skapas istället bilden av en ensam galning.

"Vi hyllar vår kulturella mångfald", sade Jo Cox i sitt allra första anförande när hon valts in i parlamentet. "Men det som förvånar mig mest när jag reser runt och träffar folk är att vi alla har väldigt mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt."

Dessa kloka ord är väl värda att begrunda, särskilt en svart dag som denna.

För det som kännetecknar terrorister och mördare som Omar Mateen och Thomas Mair är inte deras specifika kultur eller religion. Det som kännetecknar dem är att de förespråkar en extremistisk idé. Det är just där, och ingen annanstans, gränsdragningen går: Mellan dem som menar att alla är lika mycket värda, och de som tycker att vissa förtjänar att dö.

Mer läsning

Annons