Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Sverigedemokraterna mörkar sitt förflutna

/

Vad har ni gjort i sommar? Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, har i alla fall haft fest. Vikingarockbandet Ultima Thule spelade.

Annons

Inte så förvånande. Ändå blev det en chocknyhet: Hur kunde han bjuda in dem – är inte de rasister?

Men faktum är att inget band passar Sverigedemokraterna bättre än Ultima Thule.

Allt började med organisationen Bevara Sverige Svenskt, vars mål var att utvisa alla utomeuropeer. "Skända inte din ras", uppmanade BSS i flygblad svenska kvinnor, och varnade för ett Sverige med "en turk som diktator och en neger som utrikesminister. Folket blir då ett chokladbrunt blandfolk".

Samma organisation sponsrade Ultima Thules första skiva. Bandet blev snart en självklar del av vit makt-sfären. De lät sig intervjuas i nazistiska tidningar, medverkade på nazistiska samlingsskivor och uppträdde med nazistiska band.

Med tiden utkristalliserades två falanger inom BSS. Dels den militanta som blev Vitt Ariskt Motstånd. Dels Sverigepartiet, som 1988 ombildades till Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna behöll parollen "Bevara Sverige svenskt", Ultima Thules "Sverige, Sverige fosterland" blev deras kamplåt.

Det här var när rörelsen ännu betraktade judar som det största hotet. Man pratade om en illvillig judisk ockupationsmakt, ZOG, i dagligt tal kallat Besten. Även Ultima Thule betonade vikten av att skydda sig mot denne best: "Låt gränsen stark freda vår mark, låt best ej nå frö som vi sått" ("Besten", 1992).

Klyftan mellan militanta nazister och fredliga chinosrasister har ökat med åren. Nazisterna är fortfarande främst emot judar, medan Sverigedemokraterna numera ser muslimer som den stora fienden och pratar om "kultur" i stället för "ras". Men budskapet är alltjämt att människor av olika härkomst inte bör beblandas.

Sverigedemokraternas hemsida är full av nostalgiska foton på rågblonda barn i lantmiljö. På en annan sverigedemokratisk sajt skriver Ultima Thules trummis, Ulf Hansen, att tiden är ur led. "Allt som är beprövat ska rivas upp", hävdar han. En "kulturmarxistisk elit" har tagit "kontroll över media".

Ingen "saknar den materiella fattigdomen", medger han. Ändå sörjer han sin mormors tid: "När solen gick ned och mörkret tog ett grepp över landskapet fanns inga lyktor som lyste upp, inga lampor att tända. Det var emellertid lugn och behärskning som präglade dessa knapphetens män och kvinnor."

Men Ulf Hansen var inte med på mormors tid. Den lyckliga tillvaro han talar om har aldrig funnits, det Sverige han beskriver existerar bara inuti hans egna fantasier; inuti Jimmie Åkessons vision om sommarängar och faluröda hus med vita knutar.

"Längtan finns i mitt hjärta, efter den trakt jag skådat i drömmen. Den trakt som borde vara min", sjunger Ultima Thule i Sverigedemokraternas kamplåt. Nej, inget parti är mer besatt av ursprung än Sverigedemokraterna. Inget parti förvränger historien som de. Inget parti mörkar sitt eget förflutna som Sverigedemokraterna.

Det konstiga är att alla andra verkar ha glömt.

Mer läsning

Annons