Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Helt otroligt att Ljusdals kommun vägrar mediegranskning

/

Annons

306 av programpunkterna under Almedalsveckan handlar om medier och pressfrihet, och man kan ju hoppas att Ljusdals kommuns företrädare går på åtminstone några av dem.

Det har stormat inom organisationen på sistone. Chef efter chef har lämnat sin post. Detta har förstås föranlett intresse från journalister, men när de begärt ut mejlloggar har det blivit nobben. Det är i sig helt otroligt.

Men historien tar inte slut där. Efter att kammarrätten slagit fast att jo, den grundlagsfästa offentlighetsprincipen gäller även i Ljusdal vill kommunchefen, Claes Rydberg, ändå inte ge med sig. Han överväger nu att överklaga domen.

"Det här är en principsak. Hur mycket resurser ska vi lägga på att ta fram det här materialet? Det är skattepengar vi pratar om", säger han till denna tidning.

Men mejlloggar lagras normalt automatiskt. Om det förhåller sig på annat vis i just Ljusdals kommun bör det betraktas som ett tecken på att datasystemen måste uppdateras, inte som att insyn ska vara omöjlig.

I annat fall skulle ju kommunen framöver kunna undgå granskning genom att bara hänvisa till tekniken. Detta skulle troligen också passa Claes Rydberg själv, som under sina tidigare chefsbefattningar i Jönköping, Motala och Västra Götaland gjorde sig känd just för att konsekvent strunta i att svara på kritiska frågor från journalister – inte minst i samband med sina återkommande, dyra "inspirationsresor".

Det är anmärkningsvärt att en kommunchef begriper så lite om såväl sitt eget uppdrag som om demokratins grunder. Det rimligaste vore faktiskt att vända på hans resonemang: Ljusdals kommun är en offentlig verksamhet och medborgarna har rätt till insyn. Det är skattepengar vi pratar om.

…

LÄS MER: Ljusdals kommun skämmer ut sig – bryter mot lagen

LÄS MER: Så vill kommunen styra mediebilden: "Du ska inte angripa Claes Rydberg"

Mer läsning

Annons