Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Magnusson: De är välfärdens verkliga fiende

/

Annons

Följ pengarna, lyder ekonomernas klassiska motto. Det låter enkelt, men det är bland det svåraste som finns – särskilt när man försöker sätta sig in i de rikas skuggvärld av brevlådeföretag, målvakter och bedrägerier.

Tänk dig då att du bor i en by. En del av invånarna tjänar mer, andra mindre. Alla bidrar ni till bykassan så gott ni kan. Pengarna går både till gemensamma utgifter och till att hjälpa dem som har det allra sämst.

Varför har ni det så? Jo, för att ni är anständiga människor. För att er by vill vara en civiliserad gemenskap och inte bara en klunga hus där folk får klara sig bäst de kan.

Det är ju Gittan, förstås, som jämt håller på och trixar för att komma undan så billigt som möjligt. Ni himlar med ögonen bakom hennes rygg när hon för femtioelfte gången låtsas ha glömt plånboken hemma efter en middag på krogen. Men ni tar ändå hennes del av notan, också de som har betydligt mindre pengar än hon lägger ut. Det är som det är. Snåljåpar finns överallt.

Även om mycket kunde vara bättre har ni det ändå rätt bra. Så bra att nödställda flyr till er från en by där en vettvillig tyrann bombar skolor och sjukstugor sönder och samman, där det inte längre går att leva. Ni välkomnar de nyanlända, av samma skäl som ni bidrar till bykassan: för att ni är anständiga människor.

Så läser du en dag i lokaltidningen om Ulf. Han bor längre ned på gatan, i ett av de allra finaste husen; han susar ofta förbi på vägarna som byn har betalat för. När han kraschade sin Porsche förra året åkte byns ambulans genast dit och körde honom till läkaren vars utbildning ni alla har finansierat, och han blev ihopsydd i princip gratis.

Ända sedan Ulf föddes har han både dragit nytta av er civiliserade gemenskap och haft råd med privat guldkant. Nu visar det sig att han är med i en hemlig klubb för rika personer som gömmer pengar från bykassorna.

Inte bara har han undanhållit en summa som gjort att din by skulle haft råd att hjälpa de nyanlända sju gånger om. Det framkommer dessutom att den hemliga klubben finansierat bomberna över den plats som dessa nödställda flyr.

Zooma så bort från din by, ut på världskartan, och där är den: Panamaskandalen, historiens största läcka. 376 journalister har plöjt 11 miljoner dokument.

De har hittat kopplingar till makthavare i diktaturer som Syrien – men även till svenska myndigheter, till tidigare politiskt förtroendevalda, till en bank som vi skattebetalare räddat med gemensamma medel. När media begärde ut offentlig dokumentation såg Skatteverkets absolut högst uppsatta till att personligen förvarna en fifflande gammal regeringskompis.

Granskningen rör bara ett enda skattesmitarföretag. Det finns tiotusentals fler. Enligt beräkningar går världens länder varje år miste om motsvarande 1200 miljarder svenska kronor i skatt.

Vad ska vi göra åt dessa hemliga klubbar? Ett första steg vore att upprätta ett globalt bankregister och svara skatteparadisen med rejäla sanktioner. Islands statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, har redan avgått, men fler måste bort. För korruptionen bland de rika och mäktiga skadar inte bara förtroendet för demokratin, den urholkar även välfärden.

Ännu har vi bara skrapat på ytan av den här skandalen.

Mer läsning

Annons