Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilian Sjölund: Krama din lokalpolitiker i dag!

Medan politikerna på de större arenorna tävlar i hatiska tillmälen, stretar lokalpolitikerna på. Mitt i mandatperioden har de uppfyllt flera vallöften.

Annons

I idrottsvärlden får man visa kärlek. Men i politiken är det hatiska tongångar som går hem.

Ibland är det på sin plats med en kärleksförklaring till fritidspolitikern. Och så här mitt i mandatperioden när novembervädret kan få vem som helst att vilja dra ner rullgardinen för omvärlden kan ni skicka en extra tanke, eller kanske en glad smiley, till era förtroendevalda.

Jag vet, jag är inte känd som politikerkramare. Men missförstå mig rätt. Det är maktfullkomlighet och maktmissbruk jag har problem med.

De där kommunpolitikerna som stretar iväg till sammanträden, möten och debatter, när vi andra ligger i tv-soffan och tittar på senaste Netflix-serien, det är dem jag syftar på.

Visa lite uppskattning. En smiley kanske kan göra din lokalpolitiker glad.

De som tillbringar varje helg med att fördjupa sig i mördande tråkiga rapporter och utredningar om avloppsdragningar och fiskevandringar i Voxnan, om stenbeläggningar på Brotorget och saneringskostnader på SJ-området, om budgetprognoser som förskräcker och om bredbandsutbyggnader som skulle ha varit färdigställda i går.

Bara för att de tror på politiken och demokratin. Och naturligtvis utrustats med ett visst mått av nörderi. Någonstans vill de genomföra allt till det bästa för lokalsamhället och dess medborgare. Efter eget huvud. Men ändå.

Medan de internationella, och för all del även de nationella, politikerna tävlar om vem som kan kasta ur sig de råaste tillmälena och ta till de sämsta tjuvnypen, så jobbar de på, Bollnäspolitikerna.

Marie Centerwall (S) , hennes partikamrater och även hennes politiska motståndare, de jobbar på. Som väljare kan du få inflytande genom att vara insatt, inte bara genom att visa missnöje.

Helahälsingland.se och Ljusnan har följt upp "Kan du lova"-utfrågningen som gjordes inför valet 2014. Hur har det gått egentligen? Håller de fast vid sin politiska agenda? Håller de sina löften?

Allra helst ni som lite lättvindigt avfärdar dem som pratkvarnar. Eller ni som missnöjt konstaterar att de inte gör något och samtidigt erkänner att ni inte är insatta.

En genomlysning som kommuninnevånarna borde läsa med stor behållning. Allra helst ni som lite lättvindigt avfärdar dem som pratkvarnar. Eller ni som missnöjt konstaterar att de inte gör något och samtidigt erkänner att ni inte är insatta.

Bara en sådan sak som att Snoddasreliefen fått upprättelse och återfått en plats i centrala Bollnäs samtidigt som Brotorget ståtar i nydesignad kostym.

Eller att bandyhallsdiskussionen gått upp i en ny division med SJ-området som lämplig plats, privat finansiär, energiskt arbetande klubb och utredningar om saneringskostnader. När förutsättningarna förändras ändrar den pragmatiska politikern sig.

De flesta politikerna ser integrationen som fortsatt viktig och jobbar med handlingsplaner, navet, idrottsrörelsen, skolan och näringslivet. Jakten på praktikplatser och lärare till svenskundervisning intensifieras. Ingen politisk polarisering kring frågan. Mer en gemensam vilja att det ska lyckas. En gemensam överlevnadsstrategi.

En boardwalk från Scandic till Långnäs kanske inte ses som det mest nödvändiga. Men ändå, en kreativ idé från Bollnäspartiet. Allra helst när urtjusiga nybyggen växt upp i närheten med nya hyresgäster. Ett område att exploatera och kanske experimentera med. Rätt som det är blir tankearbetet konkretiserat.

Men en sak i taget. Kärnområdena ställs i första rummet. När plånboken medger uppfylls nästa löfte. En uppskattande gest kostar inget. Det kan jag lova.

Mer läsning

Annons