Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna solklar vinnare om Folkpartiet byter namn

/


Folkpartiet uppges i en artikel i Expressen överväga namnbyte som en del av sin krisplan. Enligt tidningen lutar förslagen åt Liberalerna eller Liberala samlingspartiet (som partiet hette 1900-1924).

Annons

Just Liberalerna fanns i tryck i bakgrunden på Jan Björklund både när han sommartalade i veckan samt under Almedalen.

Hälsinglands politiska redaktörer Lilian Sjölund (oberoende liberal) och Patrik Oksanen (C) konstaterar att förslagen är en blandning av flipp och flopp.

Lilian Sjölund om Folkpartiets namnbytesplaner:

– Folkpartiet behöver hitta en politik som väljarna som väljarna ser som det enda liberala alternativet, ett namnbyte ses i det korta perspektivet som kosmetika men i det längre perspektivet så kan det vara viktigt om man fyller det med ett innehåll. Om man bara hade kallat moderaterna för nya moderaterna men med samma politik hade det varit utan effekt. Ett namnbyte måste ske parallellt med en reformerad och tydlig politik.

Patrik Oksanen om ett namnbyte:

– Det är klart att ett namnbyte ska ge intryck av förnyelse när man inte byter partiledare. Men samtidigt är det politiken som räknas, även om viss makeover kan vara framgångsrikt. Misstänker att Folkpartiet sneglar på hur Per Schlingmann skapade Nya Moderaterna. Samtidigt ger en namnbytesdisskusion just nu känsla av lite panik och i kontrast till den allmänna politiska debatten upplevas som verklighetsfrånvänd. Twitters lustigkurrar är redan i gång med en rad ironiska förslag på nya Folkpartinamn som "Folkapartiet - vi ryms alla i en bubbla", "Folkölspartiet - 3,5 procent duger gott" och "PKKK, Partiet för Kärnkraft, Kärnämnen och Krisvaluta",

Lilians betyg på Liberalerna: 5 av 5

- Jag tycker om Liberalerna, allra helst i dag när alla kallar sig för liberaler. Man säger ju aldrig Folkpartiet Liberalerna utan bara Folkpartiet och det gör att många unga människor inte kopplar namnet till liberalism.

Patriks betyg på Liberalerna: 4 av 5

– Ska det bytas ett namn så är det här det bästa. Enkelt och tydligt. Sen är frågan bara vilken typ av Liberaler det gamla Folkpartiet tänker förnya sig till att bli.

Lilians betyg på Liberala Samlingspartiet: 2 av 5

- Det låter som en hopslagning av flera partier och det är ju inte aktuellt.

Patriks betyg på Liberala Samlingspartiet: 1 av 5

– Historiskt förvisso, men alldeles för likt Moderata Samlingspartiet, dessutom är dagens parti inte något brett parti som samlar alla slags liberaler. Skulle det ha varit i en sammanslagning mellan exempelvis Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet skulle det kanske vara ett alternativ. Men en sådan sammanslagning är varken önskvärd eller aktuell.

Artikeln har fått flera reaktioner från Folkpartister i landet, här ett urval:

– Kan tänka mig Liberalerna. Men då måste det följas av en tydligare politik som klart markerar den socialliberala vägen.

Kenth Lövgren, regionpolitiker Gävleborg

– Folkpartiet är det enda partiet som har sidoorganisationer som samtliga heter något som inte är kopplat till partiets huvudnamn. Inom marknadsföringen är det helt tokigt!

Mohamad Hassan, oppositionsråd Uppsala

– Folkpartiet är samtidigt ett inarbetat namn och borde snarare lägga krut på att arbeta med sin organsiation, sin politiska framtoning och sitt politiska innehåll. Så jag lutar åt att rösta nej på landsmötet.

Benny Lindholm, tidigare ordf i Liberala Studenter

– Jag tycker ett namnbyte vore ett fräscht och välkommet inslag i förnyelseprocessen. Men Benny resonemang är också klokt och jag skulle nog därför inte lägga min energi på just namnfrågan utan hellre på att förnya andra politikområden.

Maria Weimer, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Mer läsning

Annons