Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Regionen kan behöva lite nya idéer

Gävleborgs län har den hösta arbetslösheten i Sverige. Att åka till Almedalen kan – trots kritik från många håll – vara ett sätt att få nya, goda idéer. Men det beror förstås vad som händer när representanterna kommer hem.

Annons

Jan Björklund i talarstolen under årets partivecka i Almedalen.

Arbetslösheten i länet ligger på 11,7 procent (Den totalt inskrivna arbetslösheten i Sverige ligger på 7,8 procent). Vad gäller ungdomsarbetslösheten ser det ännu värre ut, bland ungdomar i åldrarna 18-24 år ligger arbetslösheten omkring 22 procent.Lägg till det att länet dessutom har bland de sämsta utbildningsnivåerna i landet.Det kommer rapporter om stora problem med missmatchning då det finns jobb samtidigt som det finns mängder av arbetslösa.

Det krävs en större lyhördhet inför vilken kompetens arbetsgivarna faktiskt söker. Lägg till det att det i olika undersökningar – nu senast från Svenskt Näringsliv – riktas kritik mot det bristande näringslivsklimatet på många håll i länet.Det saknas med andra ord definitivt inte utmaningar för vårt län. För att uttrycka det milt.

Region Gävleborg är välrepresenterat i Almedalen.

Under Almedalsveckan är region Gävleborg på plats. Faktum är att region Gävleborg är den näst flitigaste av alla regioner på plats. Totalt satsar Region Gävleborg, med 22 tjänstemän på plats, 600 000 kronor på årets vecka.

Läs mer: Inget skumt med gävleborgsskrytandet på Gotland

Det anordnas en mängd olika arrangemang kring ämnen som infrastruktur, regionprocesen – och företagande.Det finns många som kritiserar regionens närvaro under politikerveckan i Visby. Men det behöver inte vara bortkastade pengar.

Almedalen är en unik mötesplats för utbyte av tankar och idéer. Men det gäller förstås också att ta med dem hem och omsätta dem i praktiken. Hur det går med den saken återstår förstås att se. Klart är dock att Region Gävleborg behöver ett nytänkt kring de stora utmaningarna länet står inför.

Mer läsning

Annons