Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: När kors brinner i Malung


Under natten mot söndagen brann ett träkors utanför flyktingförläggningen på Skinnargårdens hotell i Malung. Hatbrottet utreds nu av polisen.

Annons

Föga förvånande finns det i kommentatorsfälten till rapporteringen inga krav på att den kristna samfälligheten enat ska ta avstånd från händelsen, att den bör ta sitt ansvar och varje gudstjänst aktivt ska diskutera tolkningen av de tio budorden.

Inte heller på de traditionella hatsajterna har trollmobben gått igång för att ta reda på etniciteten på dem som begick brottet, något som brukar vara helt centralt i andra brottsfall.

Det brinnande korset för naturligtvis tanken till Ku Klux Klan (KKK). Under tidigt 1920-tal brände de kors för att skrämma människor i den amerikanska södern.

Målet för terrororganisationen var att återupprätta vit överhöghet. Metoden var att sätta skräck i framför allt den svarta befolkningen genom nattliga raider som inkluderade lynchning och hängning.

KKK och IS har många åsiktsskillnader, men också många uppenbara likheter.

IS sprider skräck, KKK spred skräck. De lemlästar och våldtar som politisk strategi. De är båda maskerade, KKK i vitt, IS i svart.

Båda organisationerna vinnlägger sig om att öka spänningen mellan etniciteter och vill öka polariseringen.

En konsekvens av det brutala dubbelmordet på Ikea förra veckan är hot och angrepp mot asylboenden runtom i Sverige.

Det är anmärkningsvärt att många av de asylsökande som flytt från IS-belägrade delar av Syrien och Irak är kristna som flyr IS övergrepp och terror.

Väl på vad som måste bli säker mark möts de sedan av nya antagonister som bränner kristna kors utanför deras boende för att markera sitt missnöje med att de är här!

Polisen berättar att vittnen berättar att ett par ung­domar setts springa från brottsplatsen.

Det kan eventuellt vara ett "pojkstreck", tämligen ogenomtänkt till sin karaktär. Även om så är fallet är utvecklingen djupt olycklig och händelsen bör tas på det djupaste allvar.

Mer läsning

Annons