Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt SD komma in och släpp martyrdebatten

Låt amatörerna få sitta med vid bordet, lyssna och lära.

Annons

– Jag tycker ju i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder inte att man sedan gör upp med alla partier. Jan Björklunds (L) kommentar om att Sverigedemokraterna borde bjudas in till partiöverläggningar väckte onödigt stor uppståndelse i helgen.

– Jag kan aldrig ha samarbete med den typen av parti, jag kommer aldrig att ha det replikerar statsminister Stefan Löfven (S).

Fast det har du. Sverigedemokraterna, precis som övriga riksdagspartier, ingår redan i försvarsberedningen för att nämna ett exempel. Det är regeringen som bjuder in partierna till överläggningar, detta för att hitta en grund för regeringens politik. Antingen för att politiken ska klara sig igenom nästa omröstning eller vara hållbar övertid. Slutgiltigt är det alltså Löfven som avgör ifall Sverigedemokraterna får sitta ned vid bordet, inte Björklund. Om regeringen väljer att bjuda in Sverigedemokraterna så garanterar inte det att partiet får finnas med när en uppgörelse sen ska knytas ihop och slutas. Allt beror på hur sverigedemokraternas företrädare uppför sig vid förhandlingsbordet och hur desperat regeringen är att söka majoritet för sitt förslag. Att isolera Sverigedemokraternas från inflytande över migrations- och integrationspolitiken är alltså fortsatt möjligt. Är deras närvaro vid förhandlingsbordet fortfarande särskilt besvärlig kan man i enskilda frågor avstå från att bjuda in Sverigedemokraterna. Så har man gjort med Vänsterpartiet vid flera tillfällen.

Att systematiskt utesluta Sverigedemokraterna från breda överläggningar gör mer skada än nytta. Försvarare av beslutet menar att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra. Det har man förstås helt rätt i.

Men genom att utesluta Sverigedemokraterna erbjuder man partiet en fortsatt onödig martyrposition. Dessutom befästs Sverigedemokraternas företrädare i en kultur av okunnig populism och inkompetens av ett slag som en förhandlingsdemokrati likt den vi har i Sverige förlorar på. Detta eftersom Sverigedemokraterna fortsatt kan stå i ett hörn utan att ha en aning om vad man snackar om. Det i sin tur degraderar den politiska debatten till något sorts protostadium. Den som bevakat Sverigedemokraternas förehavanden på ett kommunfullmäktige vet precis vad jag talar om.

Så låt Sverigedemokraterna delta vid breda överläggningar. Däremot är det bara trams när partiets anhängare och företrädare kräver inflytande eftersom man är ett stort parti. Inflytande är ingenting man har rätt till, det gör man sig förtjänt av.

Mer läsning

Annons