Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte rädslan ta över nu

/

Annons

Jag är rädd. Oron kryper i mig när jag hör att terrorhotet mot Sverige höjts. Jag drar barnen lite närmare intill mig och stänger av TVn. Jag vet inte om det är för att jag inte orkar se eller om jag inte vill att barnen ska behöva se. Jag är rädd. Men minst lika rädd som jag är för terrorn är jag för vad rädslan skapar för reaktioner från oss.

Det sägs att hat föder hat och våld föder våld. Att det bästa sättet att möta attacker mot demokratin och öppenheten är fortsatt öppenhet. Att inte låta ondskan och hatet splittra samhället där murar byggs, fysiskt eller mentalt. Det är naturligtvis sant, men samtidigt så svårt.

 Oavsett om dåden genomförs med jihadistiska förtecken eller rasistiska, som i exempelvis Trollhättan eller på Utoya, så vet vi en sak: Deras mål är ett slutet samhälle, de vill dela upp befolkningen och utrota dem som inte är som de själva. I isolerade miljöer bygger de upp sitt hat mot andra grupper och mot oss som vill leva i ett fritt samhälle. I de hätska kommentarerna från sina gelikar får de energi. Till slut är de övertygade om att de sitter på en sanning som ingen utanför deras egen grupp förstår och hatet eskalerar.

 Ska vi då endast värna vår öppenhet? Ja. Och nej. De som idag flyr från Syrien till Europa gör det oftast på grund av Daesh (eller IS som de kallar sig själva). De vill inte längre riskera att bli lemlästade eller få sina hus nedbrända av dessa satans mördare. De jihadistiska terroristerna vill att vi ska stänga gränsen för dem som flyr. De vill plåga och döda dem. De vill splittra världen och sprida rädsla.

Därför måste vi som samhälle orka tänka att öppenhet i dess fulla betydelse är svaret på hatet, även när rädsla är vad vi känner. Öppenhet som innebär att vi fortsätter tillåta oliktänkande, slåss för jämställdhet, gå ut och roa oss och allt annat som hör den fria världen till. Men också stå upp för att människor ska få söka sig en framtid där inte Daesh hotar hela deras existens.

Det betyder inte att Sverige ensamt ska ta ansvar för flyktingkrisen. Däremot betyder det att vi inte ska ta resurser av polisen till ineffektiva åtgärder för att minska flyktingströmmen, istället för att jaga terrorister.

För polisens resurser behövs just nu på rätt ställe. De behövs för att intensifiera jakten på terrorister och våldsverkare. Våld ska stoppas och aldrig accepteras eller relativiseras. Världssamfund, EU och stater måste samla sig och slå tillbaka. Men endast en våldsupptrappning mot dessa grupper löser inte problemet. Våld är vad de förväntar sig, våld är vad de kan.

Jag är rädd. För att vi inte orkar hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi måste både skärpa jakten på terrorister samtidigt som samhället fortsätter vara öppet.

För de förtjänar tuffare tag. Men öppenheten är det som skrämmer dem.

Mer läsning

Annons