Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av Hudiksvallspolisen, Beatrice Ask!

Två unga män ställer sig och stampar på sitt rånoffers huvud. Sedan ger de sig på en yngre man, sparkar mot näsan med sådan kraft att "ögonen åkte upp i huvudet" enligt ett vittne. Där någonstans slutar jag läsa rättegångsreferatet. Det är så brutalt och hänsynslöst.
Och ingenstans får jag en förklaring till hur en människa kan förlora sin mänsklighet en vanlig lördagskväll i vårt län.

Annons

Förövarna döms till ett par års fängelse. Hur offrens skelettskador i ögonhålorna läker är oklart. Vad den brutala misshandeln skapar för rädslor och sår i själen vågar jag knappt tänka på.

Tack och lov är sådana brutala överfall relativt sällsynta.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har i veckan ilsknat till över den usla statistiken när det gäller uppklarade brott. Trots att regeringen tillfört mer resurser till myndigheten, sammanlagt 4000 fler poliser jämfört med för några år sedan, är uppklaringsprocenten på femton. Det vill säga densamma som 2005. Nu vill hon veta vad som är orsaken.

Att regeringen utrustat landet med tusentals fler patrullerande poliser anses populistiskt. Det påstås invagga oss i en falsk trygghet. Så länge fler brottslingar inte grips och gedigna brottsutredningar leder till fällande domar, är det verkningslöst.

Samtidigt måste det vara av avgörande betydelse när polisen rör sig ute på gator och torg. Och hur de ingriper.

Klockan två en onsdagseftermiddag begås inte så många brott i någon stad. Däremot vet polisen exakt när rån och våldsbrotten sker: Efter krogarnas stängning på fredags- och lördagsnätterna.

Gävleborgspolisen borde titta på hur Hudiksvall arbetat under 2012 och applicera metoden på varenda kommun i länet.

Hela Sverige kan för övrigt hitta ett föredöme i Hudiksvallspolisens förebyggande arbete och samarbetsvilja med kommun, ordningsvakter och krogbransch. Om inget annat biter: Det finns miljoner att tjäna!

Gatuvåldet kostar nämligen hiskeliga summor i reda pengar. Uppåt 50 miljoner om det leder till invaliditet. 110 000 kronor för en "normal" misshandel med alla juridiska kostnader samt produktionsförluster inräknande.

Cyniskt? Ibland är det språk som pengar talar, det enda som går hem i politiska sammanhang. Det mänskliga lidandet är svårt att mäta.

Hudiksvallspolisen har kort och gott halverat antalet våldsbrott på ett år, genom att omhänderta berusade och stökiga människor, i vissa fall hällt ut beslagtagen sprit och som viktigaste åtgärd – befunnit sig i centrum på helgkvällarna.

Att svenska folket har en benägenhet att berusa sig så att allt vett rinner ut, är en fråga för ett annat departement än Beatrice Asks. Och kräver ett ännu mer långsiktigt arbete. För självklart förhåller det sig så att vore inte människor berusade skulle de inte bli så aggressiva och antalet våldsbrott kunde minskas den vägen.

Men innan vi ändrat vårt förhållningssätt till alkohol, så utför Hudiksvallpolisen en föredömlig gärning.

Som inte bör isoleras till en lokal framgång. Helt klart något för justitieministern att begrunda.

Mer läsning

Annons