Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg gamla modeller om svensk politik åt sidan, här kommer FET-PIN som regeringsbildningens roadmap

Lägg GAL-TAN åt sidan, FET-PIN säger mer om dagens politiska konflikter. Eftersom risken är stor att du inte vet vad GAL-TAN är, och den här texten är första gången som FET-PIN nämns, så tar vi det från början.

Annons

Västvärldens politik är i förändring där nya konfliktlinjer har uppstått. Den gamla vänster-högerskalan blir allt mer otillräcklig för att förklara partier och väljare. I ett försök att fånga denna förändring har statsvetare illustrerat motsättningarna med GAL-TAN; ”Grön, Alternativ, Libertarian” och ”Tradition, Auktoritet, Nationell”.

GAL-TAN och svenska partier enligt professor Henrik Oscarsson.

GAL-TAN i bilden ovan är framtagen för svenska förhållanden, av professor Henrik Oscarsson vid Göteborgs Universitet. Och med den som utgångspunkt kan exempelvis förståelse fås hur Moderaterna och Socialdemokraterna kunde göra upp om migrationspolitiken och hur Sverigedemokraternas intåg i svensk politik kan förklaras.

Läs även: Då sanninen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Men den är också otillräcklig. I Borås Tidning har PJ Anders Linder kritiserat GAL-TAN som förklaring till politiska motsättningar genom att peka på att det går att förena både det frihetliga och auktoritet:

”…fullt möjligt – och enligt min mening angeläget – att samtidigt vara för frihet och auktoritet, förnyelse och tradition, en öppen syn på världen och en särskild omsorg om sin egen nation. Så besvärligt är det.”

Det finns alltså en risk för ensidighet i hur politiken tolkas, att samtalet får ett för ensidigt fokus när vi inte har råd med det. Därför behövs fler modeller.

Dags för FET-PIN.

FET-PIN är framtagen av Patrik Oksanen, politisk redaktör HelaHalsingland.se/Hudiksvalls Tidning.

Sverige är en liten nation i en omvärld som kan beskrivas som orolig. Ska vi vara för Frihandel, Europeiskt samarbete och Transatlantism, som innebär att vi stärker banden mellan demokratierna i Europa och Nordamerika?

Det innebär också kompromisser, att man inte alltid får som man vill eller tycker är rätt så tror man att summan blir större när man gör det tillsammans än ensam. Eller är det bättre att skydda vårt näringsliv för konkurrens med Protektionism och avskärma oss från otäck omvärld genom Isolationism? Då slipper vi kompromisser.

Vi kan möjligtvis gå ut i världen som den gode samariten och berätta för andra hur de ska göra. Här finns också värderingen att internationellt umgänge är ett cyniskt Nollsummespel, där en vinner medan en annan förlorar.

Med FET-PIN fångas motsättningar kring Nato, TTIP, EU och synen på världsekonomin. Den visar också vilka partier som aldrig kan sitta i samma regering.

”Man kan inte sitta i en regering om man har helt olika syn på utrikes- och säkerhetspolitik.”

Sveriges relation till omvärlden är en dealbreaker för vilken regeringsbildare som helst, eller som Göran Persson uttryckte det: ”Man kan inte sitta i en regering om man har helt olika syn på utrikes- och säkerhetspolitik.”

Här blir det tydligt att det är uteslutet att Sverigedemokraterna bildar regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Däremot finns exemplet från svensk politik att man regerar med underlag, utan att ha partiet i regeringen.

Så har socialdemokraterna gjort med Vänsterpartiet i långa tider. Men skillnaden mellan SD och V är dels att Sverigedemokraterna på den starkare höger- och vänsterskalan hamnar mellan M och S (vilket öppnar mer för flip-floppande) och att partiet har visat att oförutsägbarhet är en parlamentarisk paradgren.

Partiernas plats på FET-PIN är en uppskattning gjord av undertecknad, som bygger på partiernas agerande i Europaparlamentet och riksdagen. En akademisk analys av hur partierna placerar sig vore välkommet arbete av en statsvetare.

Läs även; Hultqvist om missbruk av demokratin

GAL-TAN & FET-PIN

Några partikommentarer: Miljöpartiets rörelseriktning är från PIN mot FET vilket möjliggjorde regeringsplats, däremot finns det hos partiets fundisar ett starkt PIN-stöd.

Centerpartiet är ett parti som rört sig uppåt mot FET rätt mycket de senaste 20 åren, från att ha legat sida vid sida med Socialdemokraterna syns nu skillnaden tydligt.

Läs mer: "Hoberna som lämnat Fylke" - därför sade C ja till Nato

Socialdemokraterna som parti är just nu allt mer splittrat, bland annat växer frihandelsmotståndet. En svensk styrka har varit att man hållit ihop i de avgörande vägvalen i världen över blockgränsen, det har byggt på en samsyn.

Skulle fackförbunden i 6F-samarbetet inom LO (med Daniel Suhonens tankesmedja Katalys) få Socialdemokraterna att svänga så kan bara regeringspartners hämtas i PIN-partierna, i klartext till vänster eller hos Sverigedemokraterna.

Samtidigt skulle Sveriges väg i världen riskera att bli slängig och sakna trovärdighet. Det är i den kontexten som man ska tolka nya handelsminister Ann Lindes (S) mycket tydliga försvar för frihandel och TTIP, att mota PIN-krafterna i S.

Så lägg GAL-TAN åt sidan, det är med FET-PIN du förstår svensk politiks turer.

Mer läsning

Annons