Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Oavsett värnplikt måste försvaret bli en bättre arbetsgivare

/
  • Rätt personer och rätt antal. Det kan uppnås med en modern värnpliktslag. Men det bästa är att så många som möjligt ändå är frivilliga. Försvarsminister Peter Hultqvist behöver reformera hur försvarsmakten tar hand om soldater.

Bara fem år har gått sedan värnplikten avskaffades helt. Beslutet genomdrevs av den moderate försvarsministern Sten Tolgfors med ytterst knapp majoritet. Redan talar försvarsminister Peter Hultqvist (S) om att återinföra den i någon form.

Annons

Men den här gången ska den i alla fall bli könsneutral, tack och lov. Den gamla värnpliktsmodellen lyckades med konststycket att könsdiskriminera båda könen. Män diskriminerades som individer. Kvinnor diskriminerades som kollektiv.

När Hultqvist talar om att återinföra värnplikten menar han i en modern form, alltså en plikt att komma om staten kallar. Inte ett tvång för staten att kalla in alla. Det rimliga är att militära behov, inte födelsetal, avgör hur många som utbildas.

Det kommer aldrig att bli någon folkbeväpning. Första och andra världskriget visade att sedan 1900-talet innebär massarméer bara enorma förluster av människoliv. Det är inte den militärt vettiga lösningen.

Så det skulle fortfarande röra sig om ringa delar av årskullen. Antalet kan man anpassa till det säkerhetspolitiska läget.

Det som skulle återinföras är statens rätt att ta ut vem som helst. Och det är en bra metod att befolka försvaret med. Då kan försvaret få in precis rätt kompetens, breda erfarenheter, specialister inom olika områden, för att fylla behovet.

Men den rätten bör förstås bara användas i sista hand. Alla lär sig bättre utan tvång och med motivation.

Det är försvarets dåliga personalrekrytering som gör att försvarsministern vill ha värnplikt. Men visst går det att göra mycket mer för att locka framtida soldater, innan man börjar tvinga dem.

USA, med anställda soldater, ger dem många förmåner: försäkringar, sjukvård, betald utbildning. Förmånerna är inte bara ekonomiska. Den som tjänstgör tillräckligt länge – på heltid eller i reserven – behåller förmånerna på livstid. USA är mycket bra på att få soldater att känna sig uppskattade.

Svenska soldater som tjänstgör i stark hetta i Mali får så små matransoner att de riskerar att bli sjuka. Då får de höra att det är ett lyxproblem.

Det är rimligt med en värnpliktslag i botten. Men det kommer inte att bli någon vidare kvalitet på personalförsörjningen i försvaret, om människor inte vill verka där. Försvaret måste bli väldigt mycket bättre på att skapa och upprätthålla motivation.

Hultqvist är ansvarig minister för försvaret. Han har alla möjligheter att också sätta igång långsiktiga program för personalpolitik. Blir försvaret en mer attraktiv arbetsgivare, får Sverige i slutändan bättre soldater.

Mer läsning

Annons