Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Kan kommunalpolis rädda oss från känslornas dystopi?

/

Onsdag kväll på Folkteatern Gävleborg: I budkavlesamtalet om Utopi och Dystopi (där jag medverkade på scen) så säger Peter Stjerndorff, präst i Svenska kyrkan, att vi lever i ett för högt tempo och som människor rusar från en sak till en annan sak och ägnar vårt fokus åt en fråga som skapar korta och känsloladdade engagemang i sociala medier innan vi rusar vidare till nästa.

Annons

Läs mer: Polisen har fått nog dåliga löner och usla villkor

I samma ögonblick han säger det inser jag att det här har jag hört tidigare under dagen. Då handlade det inte om individnivå utan på systemnivå. När samhället gör samma misstag som individer i sitt beslutsfattande så har vi ett stort problem. 

Exemplet togs upp under ett seminarium i samband med att den Timbrorapport om polisen som Krister Thelin skrivit presenterades. Med både sin bakgrund som domare, med tjänstgöring i bland annat FN:s Krigsförbrytartribunal i Haag, och som statssekreterare på Justitiedepartementet 1991-1994 har Thelin både en praktisk och politisk insikt i hur svensk polis fungerar, eller just nu inte fungerar så bra.

Polisen genomför sin största organisationsförändring på ett halvsekel. Det saknas pengar i genomförandet, det saknas poliser över huvud taget, ledarskapet brister och polisen gör fel saker. Det sitter poliser som arrestvakter, som receptionister och som skriver ut förhör. Svensk polis är dessutom färre än i andra länder. Där det i Sverige går i genomsnitt två poliser på 1000 invånare så är det i USA och övriga EU tre till fyra. 

De fåtaliga resurserna kryper in mot centrum och används för akut krishantering. Det brottsförebyggande arbetet får stryka på foten. Och det är brott som drabbar medborgaren, hälften av brotten handlar om brott mot egendom eller person, och snabbt avskrivna utredningar sänker tillit och trygghetskänsla i samhället. Samhällskontraktet vittrar sönder. 

När dessutom nu gränsbevakning och flyktingkrisen prövar polisen till det yttersta så visar sig bristerna ytterligare.

Läs mer: Lyssna på polisförbundet innan polisen kör i diket

Det är här som domaren Thelin och prästen Stjerndorff möts. För det känsloladdade engagemanget, styrt av Facebookstormar efter medierapportering, finns hos polisledningen också. Ett problem uppstår. Polischef vill visa handlingskraft, tillför resurser i ett projekt för att hantera en viss typ av brottslighet och går sedan vidare till nästa kris. Projekten, som Thelin beskriver det, självdör efter ett tag när strålkastarna byter riktning.

Känsloladdade engagemang är ett dåligt sätt att styra det offentliga. På papperet skulle polisens medborgarlöfte gentemot lokalsamhället kunna vara en bra idé, att den lokala problembilden ska vara utgångspunkt för mål. Men eftersom det inte finns något lokalt ansvarsutkrävande så riskerar löftena i praktiken inte vara värda ens papperet de är skrivna på, särskilt inte när polisen är i ett pressat läge.

Krister Thelins förslag då: Låt de kommuner som vill få gå före och införa en kommunalpolis. Statsbidrag täcker kostnaderna i tre år och sedan står man på egna ben. Om Hudiksvalls väljare vill att det ska finnas en kommunalpolis som ökar tryggheten (som ligger på Sverigesnittet ca 2 poliser per 1000 invånare) så skulle det bli en kommunalförvaltning med ca 70 poliser som bara arbetar i Hudiksvall. Prioriteringen får ställas mot övriga kommunala överväganden. 

Siffran 70 i Hudiksvall kan jämföras med de runt 60 "blåa" poliser som finns i hela Hälsingland i dag. Därutöver finns det utredare och administrativ personal så att totalsiffran är ca 150 anställda. För att jobba med medborgarlöftet och driva polisens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samverkan med andra finns en delad tjänst med Nordanstig. Det är inte svårt att se oron och kritiken mot att medborgarlöftena kommer att leda till besvikelse.

Thelins förslag har utmaningar, som diskussionen om statens roll där en kommun har kommunalpolis och en annan den statliga. Polisförbundets ordförande Lena Nitz kritiserade på seminariet att det riskerar att bygga upp hinder som man rivit, och pekade på att kärnfrågan handlar om vad polisen ska göra och vilken förmåga ska den ha? Och när rättspolitiske talespersonen Johan Hedin (C) efterlyste kopplingen till lokalt ansvarsutkrävande så måste man ändå konstatera att Krister Thelin har ett svar på vad polisen ska göra, vilken förmåga den ska ha och hur det lokala ansvarskrävandet ska se ut. 

Om det är rätt svar förtjänar en diskussion men att vi måste sluta att springa efter en sak till en annan och tänka längre än kortvariga känsloladdade engagemang i sociala medier är nog alla överens om. Annars lär vi hamna i en dystopi snarare än i en utopi...

Läs mer: Ta ifrån extremisternas deras utländska pengar

Mer läsning

Annons