Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Historielösa kan inte förhindra historiens upprepning

/
  • Sara Telde fick möjlighet att träffa förintelseöverlevaren Emerich Roth.
  • Det är endast med lärdom om det förgångna, som vi kan möta framtiden med öppna ögon, menar Emerich Roth.

Nazisterna hade kapitulerat. Helvetet i koncentrationslägret var över och Emerich Roth fick vård efter åren av slavarbete och svält i koncentrationslägren Auschwitz, Buchenwald och Theresienstadt.

Annons

Hela Roths familj var borta. Förintade.

Då satte en man från motståndsrörelsen en pistol i hans hand och serverade honom tre tillfångatagna SS-män på ett silverfat: Du får döda dem för att hämnas oförrätterna mot din familj.

Men Roth sänkte pistolen och sparade nazisternas liv. Hans inre kompass var stark nog att inte välja hatet. Jag imponeras av hans storhet.

- Det var en milstolpe i mitt liv, säger den numer 91 år gamla Emerich Roth när han talar inför en knäpptyst aula på Hagagymnasiet i Borlänge i måndags.

Roth lyckades mirakulöst återfinna sin syster - den enda familjemedlem som fortfarande levde. Vid krigsslutet hade systern Elisabeth evakuerats till Sverige. Han flyttade hit och ägnade sedan 30 år av sitt liv till förändring på individnivå i inom socialvården. Om sina upplevelser under andra världskriget talade han inte, det gjorde för ont.

Men 1992 fick han nog. Han möttes av nynazister på gatorna, utan att någon annan än han reagerade. Det var dags att bryta tystnaden.

Sedan dess har han varit i 1800 skolor och grundat Exit, som hjälper aktiva i högerextrema rörelser att lämna det livet bakom sig. I måndags fick 600 elever på Hagagymnasiet lyssna till honom. På måndagskvällen anordnade Peace & Love Inspire, Tillsammans Borlänge och ABF en föreläsning på Cozmoz, som lockade ringlade köer, 500 personer kom in men 200 personer fick vända i dörren då det blev fullsatt.

Det stora intresset är hoppingivande. I dag är fördomar och hat vardag för många. Statistiken visar att de främlingsfientliga sajternas genomslag under hösten går att jämföra med public service! Kunskapsgapet kring samhällsfrågor eskalerar på det här sättet med en oroande hastighet.

Spänningsfältet mellan öppna gränser och skärpt migrationspolitik blir allt tydligare. Utvecklingen är tyvärr att politiken och väljarkåren blir allt mer polariserad. Åsikterna glider isär: Viljan att bidra mer ske samtidigt som SD vinner i opinionen.

I helgen var jag en av de 15 000 som samlades på Medborgarplatsen i spöregnet för att stå upp för ett Europa öppet för de som söker skydd. Det var en hedervärd och hoppingivande tillställning, som förhoppningsvis bidrar till att hösten politiska klimat blir varmare än sommarens.

Samtidigt försöker SD fortsatt vinna poänger genom att skapa rädsla mellan människor. På andra håll bränns i stället kors utanför asylboenden.

I tider som dessa behöver vi vår historia. Vi behöver Emerich Roth som delar sin historia om Förintelsen med oss och gör den till en del av oss. Den bidrar till att stärka vår inre kompass.

Förhoppningsvis ökar det också vår handlingskraft att säga ifrån när vi möter intolerans och bristande medmänsklighet.

Efter föreläsningen blir det kö. Många av eleverna har rörts till tårar av Roths gripande livshistoria, de vill tacka och kramas. Tjejen för mig i kön gråter och berättar för Roth att hon sparar pengar för att åka på studiebesök till Auschwitz med sin mamma.

Emerich Roth är 91 år och han orkar snart inte med fler skolbesök. De 1100 personer i Borlänge som tog del av hans historia i måndags får nu ta över stafettpinnen och ta ansvar över att förvalta Roths arv och agera efter sin förmåga för att motverka att hatet får fäste.

Mer läsning

Annons