Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Goda skäl att kalla europaparlamentariker Marit Paulsen för Madame Kadaver

/
  • Marit Paulsen har nu pensionerats efter 11 år som europaparlamentariker. Ledarredaktionen träffade henne sista dagen i tjänst.
  • Avtackningsfesten för Marit Paulsen var på Bar Con Fusion i Bryssel. Partiledare Jan Björklund (FP), Kommissionär Cecilia Malmtström, Olle Schmidt (FP), Jasenko Selimovic (FP), Cecilia Wikström (FP), Fredrik Federley (C), Jytte Guteland (S), Peter Eriksson (MP) med många flera var några av de som ville tacka Paulsen för lång och trogen tjänst.

När hon studerade på Brunnsvik kallades hon för högerspöket. Några var rentav upprörda över att den arbetskraftsinvandrade svetsaren från Smedjebackens valsverk fått det där stipendiet från Metall som möjliggjorde studierna – hon var ju inte tillräckligt radikal!

Annons

Det här var på tiden då Ingvar Carlson och LO av vissa ansågs som fascistoida förrädare av arbetarklassen, ska tilläggas. Sedan dess har mycket hänt en del i synen på vem som är en god socialdemokrat.

Det är inte bara arbetarrörelsen som förändrats sedan Paulsens tid på Brunnsvik. Även Paulsen själv har reviderat sina principer. När jag träffar henne på Bar Con Fusion i Bryssel inför "Marit's Liberal Party", avtackningen för henne som europaparlamentariker, ber jag henne berätta om hur vägen från socialist till liberal sett ut. Hon nämner S-styrda kommuners ansvarslöshet med kulturarvet som en första aha-upplevelse:

– Småstäder som inte hade rött styre motstod att förstöra sina stadskärnor. I sossestyrda kommuner rev man ner gamla fina kulturkåkar för att ersätta med Domus-lådor.

För övrigt menar hon att hon själv är förbluffad över graden av socialliberalism i sitt tidiga författarskap. Kanske låg det något i studiekamraternas öknamn, trots allt.

Kärt barn har många namn, brukar det heta. Marit Paulsen har i årtionden refererat till sig själv som tant. Men när det kommer till politiskt arbete menar hon att hon inte bara är tant utan också en ardennerhäst; arbetsvillig och stark.

I EU-parlamentet vet alla parlamentariker som varit med ett tag vem "Madame Kadaver" är. Den här tanten har inte varit rädd inte att ta i det som är äckligt; hon har stoppat kannibalism inom djurhållningen genom att förbjuda kadavermjöl i djurfoder och livsmedel. Hon ledde samtalen som gav EU sin första djurhälsolag, med tuffare regler för djurhälsa och antibiotika i djurfoder, och visade där prov på en av sina främsta fördelar som politiker: att veta när man ska ta en fajt och när man ska enas om en kompromiss. Måhända är det lantbrukaren från Yttermalung i henne som vet att den långsiktiga uthålligheten är viktigare än att plocka hem de snabba poängerna.

Hon var med i arbetet att bygga upp livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA. Från 2008 har hela EU en svensk salmonellakontroll - något som resulterat i minskade sjukvårdskostnader om 3 miljarder euro per år! När den 75-åriga politikern pensionerar sig efter ett 66-årigt arbetsliv, gör hon det alltså med en räcka av åstadkommanden på meritlistan.

Paulsen har en förtroendeingivande utstrålning som är få förunnad. Så har hon också varit ett vallokomotiv av rang, som personen som fått i särklass flest personkryss i FP:s historia.

Men det allra viktigaste som Marit Paulsen drivit igenom är Sveriges medlemskap i EU. 1994 stod hon i täten för ja-sidan i folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994. I den sista TV-debatten inför omröstningen satt Paulsen där som fri debattör mellan Ingvar Carlsson och Carl Bildt. Sannolikt var det hennes kampanj som gjorde att många svenskar vågade tro på EU som idé.

I retrospektiv kan det konstateras att det är tur att svenskarna inte lyssnade till henne och ja-sidan i samma utsträckning inför EMU-omröstningen.

Jasenko Selimovic (FP) tar nu över stolen efter Paulsen. Skorna är stora att fylla. Om Paulsen själv får välja, sprider hon sina politikområden mellan flera svenska europaparlamentariker; Selimovic har, liksom hon själv, egen krigserfarenhet och vet skillnaden mellan krig och fred, och hon uppdrar honom särskilt att vakta dessa frågor.

Fredrik Federley (C) har i mångt och mycket redan tagit över ansvaret för djurskydd och antibioikaresistens. Skogsfrågorna tycker hon att Peter Eriksson (MP) och Christoffer Fjellner (M) ska ta till sina hjärtan.

Nu checkar Paulsen ut från Bryssel och tar fyra månaders ledighet i Europa med man och husvagn. Men lita på att ni inte hört det sista av denna dam. Tidigare har hon utlovat att hon ska skriva en bok som hon sedan hoppas ska ligga till grund för en uppdaterad folkpartistisk miljöpolitik. Det vore välkommet om FP hade en högre svansföring i den frågan.

Nu vågar hon inte hoppas på att FP lyssnar till henne i någon högre utsträckning:

– Damen är för modern för ett klassisk parti, säger hon.

Kanske blir det som fristående liberal debattör vi kommer att möta Marit Paulsen framdeles.

– Det blir synd om FP om ni måste stå till svars för vad jag säger från och med nu, säger hon till partiledare Jan Björklund efter hans tacktal på det liberala partyt på Bar Con Fusion i Bryssel. Björklund ser inte alltför chockad ut, utan ler och svarar att han redan är härdad.

Tanten är pensionerad. Men lita på att hon fortfarande har åsikter och en röst som hon ämnar göra hörd.

Mer läsning

Annons