Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Är ni redo om något mer än vattnet försvinner, Gävlebor?

Det är en god idé att bejaka sin inre prepper och följa rådet om att klara sig i 72 timmar utan stöd från myndigheter.

Annons

Hur länge kan vi klara oss om det händer något allvarligt? Om en naturkatastrof slår ut el, vattenförsörjning och uppvärmning? Klarar vi av ens det mest basala?

Det är en retorisk fråga. Svaret är nej, de allra flesta skulle stå handfallna.

En huvudledning på Brynäs sprang läck.

Natten mot torsdagen gick en huvudledning sönder i Gävle och gjorde att det sprang läck och orsakade översvämningar på flera gator. Det fanns också risk för att vattnet förorenats så därför måste Gävleborna nu koka allt vatten innan det används.

Kommunen har kört ut vattentankar till sjukhuset och till Brynäs där många fortfarande på torsdagseftermiddagen var helt utan vatten. Gävleborna gav sig ut och bunkrade och butikernas hyllor började under torsdagen gapa tomma där det annars brukar stå mängder av flaskor med mineralvatten.

Det är inget katastrofläge i Gävle men vattenläckan påminner om hur sårbara vi är.

Tänk tanken att det i samaband med vattenläckan skulle dra in ett oväder som slog ut elen i stora delar av Gävle. Hur skulle det gå då? Eller föreställ er ett större "kometen kommer-scenario" i Sverige som resulterar i en samhällskollaps.

Handen på hjärtat: hur länge klarar ni er med det som finns hemma?

Två av tre svenskar litar på stat och kommun löser försörjningen vid kris idag men det är en optimism som kan straffa sig. Det är nämligen ingen annan än du själv som kan ordna beredskapslager. Det finns inget stort skafferi att använda sig av om Sverige isoleras, drabbas av naturkatastrof eller krig. Det måste vi själva stå för.

I en orolig värld finns det anledning att vara beredd och även om vi fortfarande i allt för hög grad är oförberedda börjar den insikten ändå få fäste. Preppern, som lite föraktfullt tidigare betraktats som en smågalen gubbe med konservburkar nog för att överleva en atomvinter i det hembyggda skyddsrummet, har plötsligt blivit rumsren.

Grundtanken från svenska myndigheter är att medborgarna själva ska ta ett ansvar. Helst ska vi vara så pass förberedda att vi klarar tre dygn – 72 timmar – utan stöd från myndigheter i händelse av kris.

Och klarardu dig själv så kan du hjälpa andra som behöver hjälp. Människors vilja och kapacitet att bidra i kris såg vi under branden sommaren 2014 i Västmanland.

En välfylld matkällare är bra att ha i händelse av kris.

Det betyder att alla ska ha förråd av vatten och förnödenheter samt någon form av möjlighet att ordna värme liksom exempelvis en batteridriven radion för att kunna få information.

Detta förmedlas av bland andra Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, men också av flera kommuner.

Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning, driver sedan förra året Podd 72 som handlar om just att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig.

Läs mer: När en riksdagsledamot säger sig inte kunna klara sig själv i 72 timmar så säger det något om den sårbara maten

På Gävle kommuns hemsida är det bra information kring kommunens olika stödfunktioner och när det sker något – som vattenläckan – finns det gott om information hur man ska agera. Men det står inte att finna något om vilket ansvar medborgarna själva bör ta för att klara sig i händelse av kris eller krig. Medborgarens eget ansvar är stort, det är dags att vi ökar medvetenheten om det.

Tillsammans löser vi kriser bäst.

Mer läsning

Annons