Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krasch på Mittmedia-sajter visar digital sårbarhet

/
  • Sårbart. Hackare mot IS - alternativt en brand - störde Mittmedias sajter. Det behövs ganska lite för att viktiga samhällsfunktioner ska sättas ur spel.

På tisdagen stördes nyhetsförmedlingen i södra Norrland och Dalarna.

Annons

Läsare hade svårt att komma åt material på gd.se och på de andra tidningssajterna i Mittmedia-koncernen. Det var tekniska problem hos Cloudflare, som Mittmedia anlitar för skydd mot överbelastningsattacker.

Men vad berodde felet på? Enligt spektakulära uppgifter ska hackar-nätverket Anonymous ha attackerat Cloudflare på fredagen på grund av att företaget, enligt hackarna, även hjälper sajter och konton med koppling till IS.

Efter det blodiga angreppet mot den franska tidningen Charlie Hebdo i början av året lanserade Anonymous #Opisis (operation ISIS), en våg av nätattacker för att hindra IS att locka anhängare digitalt.

Med tiden har de riktat in sig på det stora företaget Cloudflare. Hackarna hävdar att bland företagets kunder finns minst 50 sajter med IS-koppling.

Efter det stora terrordådet i Paris förra veckan uttalade Anonymous att de ska dra i gång sin största operation någonsin mot IS, kallad #OpParis. Enligt dem är attacken mot Cloudflare en del av operationen.

Men Cloudflare hävdar att tisdagens tekniska problem berodde på ett vanligt elfel och att Anonymous sysslar med barnsligt hittepå-skryt.

Företaget avfärdar också hackarnas kritik om IS-hjälp. Dels har vi alldeles för många kunder för att hitta de skumma, dels skulle vårt ingripande inte få effekt, dels vore det fel av oss att censurera, säger Cloudflare.

Cloudflares vd slår tillbaka mot anklagelserna (engelsk text)

Ord står mot ord. Båda har starkt intresse av att föra fram sin egen bild. Hackarnätverkets storlek vet vi inget om – kanske bara en person bakom en videokamera. Än mindre vet vi om de alls påverkat Cloudflare.

Men säkerhetsföretaget skulle ju förlora enorma pengar om det visar sig att de inte klarar av just det de tar betalt för: skydd mot hackerattacker. Visst är det tänkbart att de skulle kunna mörka en verklig attack.

Oavsett orsak så kom krångel på ett datacenter i London att störa Gävleborgs mediebevakning. Vi är så inflätade i varandra i samhället att det skapar en sårbarhet.

Samtidigt är det en styrka, sett till det stora hela, att vi är så beroende av varandra. Den som inser att man behöver sin nästa, den begår inte terrorattacker.

Mer läsning

Annons